Hat och hån riktas mot Lars Vilks efter dödsolyckan utanför Markaryd.
Hat och hån riktas mot Lars Vilks efter dödsolyckan utanför Markaryd. - Foto: Czarek Sokolowski/AP/TT och Naina Helén Jåma/TT

Hat och hån mot konstnären Lars Vilks efter dödsolyckan

På söndagen omkom konstnären Lars Vilks, och två poliser som var en del av hans livvaktsskydd, i en bilolycka utanför Markaryd. Nu fylls kommentarsfältet till arabiska och turkiska nyhetsartiklar om händelsen av hån och hat.


Under söndagseftermiddagen omkom konstnären Lars Vilks, samt två poliser som var en del av hans livvaktsskydd, i en bilolycka utanför Markaryd i södra Småland.

Vilks död har även uppmärksammats av internationella medier, och dessa mediers kommentarsfält på sociala medier hånas nu konstnärens bortgång.

"Han förolämpade profeten"

I en granskning som DN gjort är det framförallt i arabiskspråkiga medier som nyheten om Vilks död lett till hånfulla och hatiska reaktioner. Detta efter publiceringen av hans teckningar föreställande profeten Muhammed. Läs mer om det här.

Ett Facebook-inlägg om nyheten, publicerad av den egyptiska nöjessajten Screen Mix, har fått 21 000 reaktioner – varav många är skrattande emojis.

Foto: Naina Helén Jåma/TT

En användare skriver i en kommentar att ”han brändes ihjäl, och kommer att brännas igen efter döden som ett straff för att han förolämpade profeten”, och en annan skriver att Vilks livvaksskydd "inte kunde rädda honom från guds straff".

"Profeten skulle inte reagera med hat"

Men många muslimer tar också starkt avstånd från hatet och hånen. En av dessa är Nour Abdulsalam, ordförande för den ideella föreningen Tillsammans är vi starka, vilken riktar sig till svenska medborgare som är arabisktalande.

– Vi är inte positiva till publiceringen av Lars Vilks bilder på profeten Muhammed. Men profeten själv skulle inte reagera med hat och övergrepp om han kritiserats. Vissa muslimska opinionsbildare och kommentatorer ignorerar det faktumet, säger hon till DN

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Bolsonaro vill ha tillbaka passet

Skott mot bostad i Örgryte

1 timme sedan
En bostad besköts i Örgryte i Göteborg på skärtorsdagskvällen.

Raketer mot Israel efter dödlig attack i Libanon

2 timmar sedan
Den Hamasallierade shiamilisen Hizbollah har avfyrat raketer med tunga stridsspetsar mot städer i norra Israel – för första gången uttryckligen mot civila mål.

Polisen rapporterar om misshandel, Kristianstad

3 timmar sedan
"Man misshandlad av ett flertal personer", skriver polisen på sin hemsida.

Kavli vill ta större klimatansvar – ska minska utsläppen: “En tuff resa”

3 timmar sedan
Livsmedelskoncern Kavli vill ta ett större ansvar för miljön har därför satt upp egna klimatmål. Målen bygger på en noggrann analys av verksamhetens klimatpåverkan.

Glad överraskning: Japans månsond är vid liv

igår 21:32
USA:s senaste sond klarade det inte. Men Japans lilla landare visar sig nu, mot alla odds, ha överlevt ännu en brutal natt på månen. "Vi fick svar från Slim i går kväll!" utropar landets rymdstyrelse lättat.