Kungaparet flögs fyra mil – mellan Bromma flygplats och Arlanda.
Kungaparet flögs fyra mil – mellan Bromma flygplats och Arlanda. - Foto: Pär Bäckström/TT och Mikael Fritzon/TT

Regeringsplan flögs fyra mil – för att hämta kungaparet

Ett av Sveriges regeringsplan flögs fyra mil, mellan Arlanda och Bromma flygplats, två gånger i september. Anledningen? Man skulle hämta upp, och sedan lämna av, kungaparet – vilket innebar ett extrautsläpp på 1 600 kilo koldioxid.


Det var i september, inför ett statsbesök från Tysklands president Frank-Walter Steinmeier i Kiruna, som ett av Sveriges regeringsplan användes för att flyga kungaparet till norrut.

Kungaparets extraresor: 1 600 kilo koldioxid

Men planet, som först lyfte från Arlanda, flögs först drygt fyra mil söderut till Bromma flygplats där kungen och drottningen klev på. 

Kungaparet vid ett besök i Luleå i september. Foto: Pär Bäckström/TT

På hemvägen upprepades proceduren: flygplanet släppte först av kungaparet vid Bromma flygplats, och flög därefter till Arlanda.

De två extraturerna, på totalt åtta mil, innebar ett koldioxidutsläpp på 1 600 kilo. 

Kungen har tidigare uttryckt klimatoro

Samtidigt har kungen tidigare uttryckt sin oro för klimatet och den påverkan människan har på planeten.

– Vi människor har tyvärr förmågan att tillfoga naturen stor skada, men tack och lov har vi också möjligheten att göra rätt. Vi kan vända utvecklingen och ta ansvar för vår planet, och för de som kommer efter oss, sa han i slutet av augusti, enligt Expressen.

Hovet: Logistiska skäl låg bakom

På torsdagen uppger Margaretha Thorgren, hovets presschef, att resorna gjorts på grund av tidsbrist och logistiska skäl.

– Det var en rad aspekter som vägde in, exempelvis är kungaparet alltid på plats före gästerna vid statsbesök för att ta emot dem, säger hon till Expressen och utesluter samtidigt inte att liknande resor i framtiden:

– Det går inte att utesluta, men i första hand flyger Kungafamiljen reguljärt och vi ser hela tiden över resandet för att göra det så klimatneutralt som möjligt. 

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!