Lördag 27 Nov
Stockholm

Full polis kroppsvisiterade ungdom – åtalas

Berusad polisman visiterade ungdom
Berusad polisman visiterade ungdom. Foto: Pontus Lundahl/TT & Hagen, Fredrik/TT.

Under en promenad i somras upptäckte en polisman, som inte var i tjänst, en lukt av cannabis. Han valde då att träda i tjänst och visiterade en ungdom. Nu åtalas polisen – då han ska ha varit berusad vid ingripandet.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Det var vid 22-tiden under en försommarkväll tidigare i år som en polisman, som inte var i tjänst, tog en promenad på en skärgårdsö. Han kände då plötsligt lukten av cannabis och fick sedan syn på ett gäng ungdomar lite längre bort. 

Polisen gick bort till gräsmattan där de fyra ungdomarna satt och bestämde sig för att träda i tjänst och kroppsvisitera en av personerna. Ingen narkotika påträffades. 

Strax därpå konfronterades polismannen av en vuxen man som menade att polisens agerande var olämpligt då han var "väldigt berusad”, enligt Dagens juridik. 

Sa att han druckit två öl

Mannen som konfronterade polisen är, enligt Dagens juridik, läkare och gjorde sedan en anmälan. I förhör har mannen berättat att polisen sa att han druckit ”två öl” vilket han, som läkare, bedömde var en underdrift. 

Polismannen förnekar att han skulle ha varit så pass berusad att det skulle vara olämpligt för honom att träda i tjänst. Han menar att han hade kontroll över situationen, samt att han arbetar med narkotikabekämpande verksamhet och därmed "agerade av ren vana”.

Polismannen säger i förhör att han aldrig skulle genomföra ett ingripande om han "mådde dåligt eller inte skulle komma ihåg vad som hände", skriver Dagens juridik. 

Har åtalats men behåller jobbet

Polismannen har åtalats för tjänstefel men kommer sannolikt inte att förlora jobbet vid en fällande dom, skriver Dagens juridik

Kommentera
Kopiera länk
Dela