IS-kvinnor
Tre IS-kvinnor är påväg tillbaka till Sverige. - Foto: Jessica Gow/TT

Uppgifter: Tre svenska IS-kvinnor på väg till Sverige

Under onsdagen väntas tre svenska kvinnor ha påbörjat sin resa från Syrien tillbaka till Sverige, enligt uppgifter till Expressen.


Kvinnorna ska ha lämnat al-Roj-lägret i Syrien klockan 9 på morgonen lokal tid, enligt källor till Expressen. De tre kvinnorna och deras åtta barn förs först till Irak och påbörjar sedan resan till Sverige.

"Glad att fler fått åka"

I lägret som de lämnar utbröt natten till onsdag en brand som lämnade barnen skräckslagna och sju tält förstördes. I nuläget är sju svenska IS-kvinnor och deras barn kvar i lägret.

– Jag är glad att fler har fått åka. Särskilt barn. De ska inte behöva vistas på ett sådant här ställe. Men efter branden i går känner jag mig ledsen att flera barn fortfarande är kvar här. Varje dag som man är här kommer man närmare döden, säger en av kvinnorna, enligt Expressen.

I september landade flera IS-kvinnor i Sverige. Detta efter att de utvisats av det kurdiska självstyret, med anledningen att de utgör en säkerhetsrisk.

Huruvida de tre kvinnorna, och de som tidigare förts till Sverige, kommer att få stanna är inte klart.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Mjölkjätte hackad – stopp i produktionen

Folklistan: Skicka fångar till andra EU-länder

Folklistan vill se ett EU-direktiv som gör det lättare att skicka dömda för att avtjäna straff i fängelser i andra EU-länder.

Polisen i Kristinehamn rapporterar om trafikolycka

"Olycka på E18 mellan Karlskoga och Kristinehamn.", skriver polisen på sin hemsida.

Svenskt nej till mer socialt i EU

Med EU-topparna Ursula von der Leyen och Charles Michel i spetsen konfererar EU-länderna om sociala frågor i belgiska La Hulpe i dagarna två.

Stockholm: Polisen rapporterar om brand

"Polis, ambulans och räddningstjänst är på väg till en lägenhetsbrand i Traneberg.", skriver polisen på sin hemsida.

Satt fängslad i 20 år – får 55 miljoner av staten

Viggo Kristiansen – dömd och sedermera frikänd för ett uppmärksammat mord på två flickor år 2000 – får 55 miljoner kronor av den norska staten.