Lördag 27 Nov
Stockholm

GW:s teori om mordet på Einár: "Några han litade på"

GW:s teori om mordet på Einár.
GW:s teori om mordet på Einár. Foto: Erik Simander/TT.

Rapparen Nils "Einár" Grönberg sköts till döds på torsdagskvällen. Han blev 19 år gammal. Kriminologen Leif GW Persson misstänker att gärningsmännen var ännu yngre, och att de var några som Einár kände och litade på.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Nils "Einár" Grönberg sköts till döds i Hammarby sjöstad i Stockholm natten mot fredag. Han blev 19 år gammal. Ingen är gripen i nuläget och polisen letar efter en eller flera gärningsmän. 

Kriminologen Leif GW Persson tror att gärningsmännen var ännu yngre än Einár och att det var personer han kände. Det berättar han i TV4 Nyhetsmorgon. 

– Det måste ha föregåtts av planering. I enklaste fallet är det så att han har stämt möte med dem. Att det är några som han känner och för tillfället litar på, säger han. 

Låg sannolikhet att mordet uppklaras

Leif GW Persson tror att sannolikheten att mordet klaras upp är låg. 

– Hur pass sannolikt det är att detta kommer att leda till en mordrättegång med fällande domar är nog ungefär 20 procent. Är gärningsmännen yngre än 18 år riskerar de ganska obetydliga straff, säger han i Nyhetsmorgon.

GW tror däremot att polisen har en uppfattning om vem eller vilka som ligger bakom dödsskjutningen. 

"Dödar andra för säkerhets skull"

Leif GW Persson tar upp att Einár haft konflikter med kriminella nätverk, att han blev kidnappad under våren 2020 och att han var kallad för att vittna i Hovrätten nästa vecka. 

– Vi talar om personer som dödar andra för säkerhets skull, på den nivån ligger det, säger han i Nyhetsmorgon

Anledningen till att GW tror att gärningsmännen är yngre personer är för att de vill "sätta sig själva på kartan" och för att "alla äldre ledare sitter i finkan".

Bildkälla: Jessica Gow/TT.
Kommentera
Kopiera länk
Dela