Alexander Storåker omkom i en mopedkrasch våren 2020.
Alexander Storåker omkom i en mopedkrasch våren 2020. - Foto: Privat/polisen

Alexander dog under polisjakt – polisen som jagade mopeden frias

Alexander Storåker, 16, dog i en mopedkrasch när han jagades av civilpolis.
Nu frias polisen som körde efter pojken helt från ansvar i dödsolyckan.


Det var i maj 2020 som en civil polisbil, efter att ha tagit emot klagomål om trimmade mopeder, patrullerade i Lerum nordöst om Göteborg.

En civilbil med två poliser fick då syn på Alexander Storåker som skjutsade en vän på sin trimmade moped. När de såg pojkarna en andra gång, bestämde de sig för att stoppa fordonet. 

Med blåljus och sirener tog polisen upp jakten på pojkarna som fortsatte att köra.

– Bakom mopeden kommer det en civil polisbil, det verkar som den jagar mopeden. Det var en hög hastighet, berättar ett vittne.

Här kraschade pojkarna med mopeden. Foto: Polisen

"Helvete, helvete, jävlar"

Efter ett par hundra meter tappade 16-åringen kontrollen över mopeden och kraschade in i en betongsugga på en gångväg. Båda pojkarna slungades av mopeden åt varsitt håll. 

– En polisman skriker: ”Helvete, helvete, jävlar”, berättar ett vittne i förhör. 

Båda pojkarna bar hjälm, men Alexander Storåker skadas så allvarligt att han avlider på akuten på Sahlgrenska sjukhuset. Kompis som också var med om olyckan skadades lindrigt. 

Minnesplats efter Alexander Storåker. Foto: Polisen

Polisen frias helt

Efter händelsen åtalades polisen som körde bilen för tjänstefel och vållande till annans död. På torsdagen kom beskedet att han frias på båda åtalspunkterna. 

"Sammantaget anser tingsrätten att åklagaren inte kunnat styrka sitt påstående om att polisen genomfört ett förföljande av flyende fordon i strid med polislagens allmänna principer om behov och proportionalitet"

"Inte heller ger utredningen stöd åt åklagarens påstående att polismannen genom att ligga väldigt nära föraren av crossen med polisbilen hetsat/stressat eller agerat på annat sätt som lett till att föraren av crossen tappat kontrollen över denna med dess tragiska följdeffekt." står det i ett pressmeddelande från Allingsås tingsrätt.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!