Onsdag 8 Dec
Stockholm

Polisen Filip Pelas om kritiken efter inlägget om Einár: "Om ni visste"

Filip Pelas backar inte om inlägget efter mordet på Nils "Einar" Grönberg.
Filip Pelas backar inte om inlägget efter mordet på Nils "Einar" Grönberg. Foto: Privat/Karin Wesslén/TT

Filip Pelas inlägg om mördade Nils "Einár" Grönberg väckte stor uppmärksamhet – och fick både positiv och negativ respons.
– Om folk visste det jag vet skulle de inte vara kritiska, säger han.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Den 21 oktober sköts rapparen Nils "Einar" Grönberg ihjäl i Hammarby sjöstad efter att ha levt med en hotbild mot sig under flera års tid, läs mer om mordet här.

Kort efter mordet delade polisen och Instagram-profilen Filip Pelas ett inlägg om Einár på Instagram och Facebook som i dagsläget fått över 70 000 likes. 

”För många var Einar en känd rappare, för mig som bara kom i kontakt med honom på polisstationen så var han precis som många andra ”gangsterrappare” en gängkriminell som var inblandad i brott, ibland mycket grova brott”.

Nils "Einár" Grönberg under Idol 2019. Foto: Henrik Montgomery / TT

Kritik mot inlägg på Instagram

Inlägget har hyllats av många, men det har även väckt kritik.

– Jag trodde inte det skulle finnas de som tyckte att det här var negativt, men det finns de som tycker det, säger Filip Pelas till Nyheter24 och fortsätter:

– Jag vill bara belysa baksidan av den kriminella banan, så ungdomar inte hamnar där. Jag vill visa att det faktiskt kan gå så som det gjorde för en person som hängt i gängmiljöer. 

Här i Hammarby sjöstad sköts Einár ihjäl. Foto: Henrik Montgomery / TT

Filip Pelas: "De hade inte reagerat så starkt"

Kritiska röster har menat att det var fel att kalla 19-åringen för gängkriminell, och att han begått grova brott.

– På grund av sekretessen kommer jag inte gå in på vad han är dömd och inte dömd för. Hade folk vetat det jag vet hade de nog inte reagerat så starkt och varit så kritiska, men nu gör man inte det, säger Filip Pelas.

Inlägget har även JO-anmälts, läs mer om det här.

– Jag anser inte att jag begått något brott. Skulle de det bli en utredning så ser jag fram emot att följa den och se vad den kan ge, säger han. 

Fakta: Nils "Einár" Grönberg

Rapparen Einár  vars riktiga namn var Nils Grönberg, slog igenom år 2019 med låten "Katten i trakten", bara 16 år gammal. Samma år vann han sitt första pris på P3-Guld i kategorin "Årets låt" med samma låt.

Sedan dess har framgångarna avlöst varandra och blev på kort tid Einár en av Sveriges mest framstående rappare. Han har släppt fyra album och medverkat på låtar med bland andra Dree Low och Hov1.

Einár växte upp i Enskededalen i södra Stockholm, ett område där polisen identifierat gängkriminella nätverk och grupperingar. Han refererade ofta till vapen och våld i sina låtar, och har sagt att han skildrade verkligheten i området där han växte upp.

Rapparen blev under våren 2020 kidnappad av personer ur det så kallade Vårbynätverket och var kallad för att vittna mot nätverket i Hovrätten under nästa vecka.

Strax före klockan 23 den 21 oktober sköts Einár till döds i Hammarby Sjöstad. Han blev 19 år gammal.

Kommentera
Kopiera länk
Dela