Torsdag 27 Jan
Stockholm

Våldtäktsanklagad vårdare fick jobba kvar – våldtog annan patient

En vårdare på en psykiatrisk klinik i  Eksjö fick jobba kvar, trots anklagelser om våldtäkt.
En vårdare på en psykiatrisk klinik i Eksjö fick jobba kvar, trots anklagelser om våldtäkt. Foto: Henrik Montgomery / SCANPIX/Pexels

En ung kvinna slog larm om att hon blivit våldtagen på en psykiatrisk klinik. Men polisanmälan lades ner, och vårdaren fick jobba kvar. Några månader senare våldtog mannen en annan ung kvinna.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Efter att ha blivit utsatt för övergrepp och ha försökt ta sitt liv, la en ung kvinna in sig på en psykiatrisk klinik i Eksjö. Trots att det var förbjudet med privata relationer tog en timanställd vårdare kontakt med kvinnan på Facebook.

– Vi började skriva och han skrev "jag finns för dig, du kan prata med mig", säger kvinnan.

Sedan förändrades stämningen i chatten. 

– Han skrev "Du är så jävla snygg, du har så jävla snygg röv, jag kollar in dig i korridoren.

Våldtäkt i tvättstuga

En dag föreslog vårdaren att de skulle träffas i tvättstugan på kliniken, och enligt den unga kvinnan ska hon då ha blivit våldtagen. 

Kvinnan polisanmälde våldtäkten, men orkade inte vara med i utredningen och ärendet las ner. Eftersom personalen inte trodde på anklagelserna, fick vårdaren jobba kvar. 

Dömdes fyra månader senare

Fyra månader senare anmälde ännu en ung kvinna vårdaren för våldtäkt. Den här gången dömdes mannen, och enligt domen utnyttjade han patientens utsatta situation och beroendeställning. 

Verksamhetschefen Bo-Kenneth Knutsson tycker inte man agerat felaktigt som låtit mannen jobba kvar. 

– Man kan inte springa på alla rykten, problematiken är att det inte går att leda i bevis att det har hänt någonting, säger han till P4 Jönköping.

Kommentera
Kopiera länk
Dela