Onsdag 8 Dec
Stockholm

John ”Lasermannen” Ausonius i dag – så mycket tjänar mördaren

John Ausonius är känd i media som "Lasermannen".
John Ausonius är känd i media som "Lasermannen". Foto: Yvonne Åsell/SvD/TT och Alexander Larsson Vierth/TT

Den dömde mördaren John Ausonius, även känd som ”Lasermannen”, satte skräck i ett helt land under 1990-talet. Numera avtjänar han dubbla livstidsstraff på Storboda anstalten – och drar in en hel del pengar bakom galler.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Från det att John Ausonius, vars födelsenamn var Wolfgang Zaugg, sköt sitt första offer den 3 augusti 1991 gick det hela elva månader innan han kunde gripas. Han hade då blivit känd som ”Lasermannen” efter nio mordförsök och ett mord på personer med utländskt ursprung – i flera fall med ett gevär utrustat med lasersikte.

År 2017 dömdes han för ytterligare ett mord, då på tyska Blanka Zmigrod i Frankfurt 26 år tidigare. Läs mer om det, och hur Lasermannen misshandlade sina försvarsadvokater, här. 

Vad gör John "Lasermannen" Ausonius i dag? 

I dag avtjänar John Ausonius dubbla livstidsstraff – både för mordet i Sverige och för mordet i Tyskland. Han är numera intagen på Storboda-anstalten som är belägen strax utanför Rosersberg norr om Stockholm.

Enligt Kriminalvården är Storboda, där Lasermannen alltså avtjänar sitt straff, en anstalt med 87 platser i säkerhetsklass 2 på en 3-gradig säkerhetsskala.

Anstalten Storboda där John "Lasermannen" Ausonius avtjänar sina livstidsstraff.

Ännu en omskriven svensk brottsling som varit intagen på Storboda-anstalten är den dömde mördaren Jackie Arklöv. Han är numera intern på Anstalten Umeå, och fick i juli i år avslag på en begäran om att flyttas till öppen anstalt. Läs mer om det här.

Hur mycket pengar tjänar Lasermannen i dag?

Likt andra svenska fångar kan John Ausonius få 13 kronor i timmen om han antingen genomgår behandling, ägnar sig åt studier eller medverkar vid andra former av ordnad verksamhet på anstalten. Denna inkomst är, enligt Kriminalvården, helt skattefri. Läs mer om hur systemet funkar här.

Lasermannen under rättegången i Tyskland. Foto: Arne Dedert/AP/TT

Men utöver denna lön hade Lasermannen, enligt uppgifter från Skatteverket som Nyheter24 tagit del av, en beskattningsbar inkomst på hela 97 308 kronor under 2020. 

Kommentera
Kopiera länk
Dela