Onsdag 8 Dec
Stockholm

Här är 6 fakta värda att veta om John "Lasermannen" Ausonius

Nyheter24 listar fakta om John Ausonius, jakten på Lasermannen och vad som hände under rättgångarna.
Nyheter24 listar fakta om John Ausonius, jakten på Lasermannen och vad som hände under rättgångarna. Foto: Foto: NTB/TT och Alexander Larsson Vierth/TT

Livstidsdömde John Ausonius blev under 1990-talet känd i media som "Lasermannen" och har sedan 1994 avtjänat ett livstidsstraff för ett mord, nio mordförsök och flera rån. Nyheter24 listar 6 fakta som du kanske inte visste om Lasermannen.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Lasermannen, vars riktiga namn är John Ausonius, föddes den 12 juli 1957. Han kom att bli en av Sveriges mest ökända brottslingar och satte skräck i ett helt samhälle efter att ha skjutit elva personer med lasersikte – varav en dog av sina skador.

John Ausonius, även kallad Lasermannen. Foto: Alexander Larsson Vierth/TT

Ausonius, som hade rasistiska motiv bakom sina dåd, riktade in sig på offer med mörkt hår eller mörk hudfärg. 

Men vem var Ausonius, hur länge pågick jakten på Lasermannen och vad var det egentligen som hände under hans rättegång? Nyheter24 listar sex fakta som du kanske inte visste om hans bakgrund, utredningen och vad som hände efter att han greps och fängslades. 

1. Lasermannen bytte namn

John Ausonius vid en rekonstruktion 1995. Foto: Yvonne Åsell/TT

Trots att John Ausonius alltså drevs av ett rasistiskt motiv och ett "invandrarhat" var han själv andra generationens invandrare. Medan hans mamma var tyska, var hans pappa schweizare. Därför föddes han med namnet Wolfgang Zaugg, vilket han som vuxen bytte till John Stennerman och senare John Ausonius. 

2. Lasermannen blev svensk medborgare 1979

John Ausonius, som föddes i Stockholm och växte upp i Vällingby, blev inte svensk medborgare förrän 1979 när han alltså var 22 år gammal. 

3. Gärningsmannaprofilen var träffsäker

I jakten på Lasermannen skapade polisen en gärningsmannaprofil, vilken bland annat sa följande om gärningsmannen:

  • Över 30 år gammal.
  • Har en personlighetsstörning.
  • Tidigare skyldig till misshandel.
  • Har studentanknytning, men har misslyckats med sina studier. 
  • Bor i Vasastan.
Polisen skapade även en fantombild av Lasermannen. Foto: NTB/TT

Det visade sig vara en träffsäker profil. John Ausonius var 39 år gammal när han greps, hade en antisocial personlighetsstörning, hade misslyckats med sina studier på Kungliga Tekniska Högskolan och var känd sedan tidigare av polisen – däribland för misshandel. Dessutom bodde han i just Vasastan. 

4. Jakten på John Ausonius pågick i månader

Lasermannen jagades i nästan ett år. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Från det att John Ausonius sköt sitt första offer den 3 augusti 1991 gick det hela elva månader innan han kunde gripas. Han greps den 12 juni 1992 efter att ha begått ett bankrån. 

5. Lasermannen misshandlade fyra advokater

Efter att John Ausonius dömts i tingsrätten togs målet upp i hovrätten. Men den 4 oktober 1994 misshandlade han sina två försvarsadvokater när de besökte honom i häktet. 

Ausonius i rätten 1995. Foto: Tobias Röstlund/TT

Advokaterna ersattes av två nya försvarare och när rättegången påbörjades igen den 31 januari 1995 misshandlade Lasermannen även dessa – inför hela rätten. Därefter tvingades han bära handfängsel. 

6. Lasermannen dömdes 2018 för mord i Frankfurt

Ausonius under rättegången i Tyskland 2018. Foto: Alexander Larsson Vierth/TT

Den 21 februari 2018 dömdes John Ausonius till ytterligare ett livstidsstraff, men då i tysk domstol. Detta efter att ha mördat tyska Blanka Zmigrod i Frankfurt 26 år tidigare. Hon ska ha skjutits på nära håll av Ausonius som anklagade henne för att ha stulit hans fickminne. 

Källa: Svenska yle, Polismuseet och DN

Läs mer:

Lasermannen befinner sig i rätten igen – här är allt du behöver veta

Den gamle lasermannen om den nye: "Fruktansvärt"

Kommentera
Kopiera länk
Dela