Helge Fossmo beviljades bidrag för att köpa ett antal föremål inför sin utslussning.
Helge Fossmo beviljades bidrag för att köpa ett antal föremål inför sin utslussning. - Foto: Passregistret/TT och Tor Erik Schrøder/NTB/TT

Här är föremålen Helge Fossmo begärde inför utslussningen

I slutet av januari 2022 blev den tidigare Knutbypastorn Helge Fossmo en fri man. Men innan dess befann sig Fossmo på ett utslussningsboende. Nyheter24 har tagit del av vilka saker han begärde att få inför sitt första steg mot frihet.


I januari 2004 skakades det lilla samhället Gränsta, strax utanför Knutby, av mordet på Alexandra Fossmo och mordförsöket på hennes granne David Linde. 

Det visade sig snart, i vad som skulle bli ett av Sveriges mest uppmärksammade rättsfall, att barnflickan Sara Svensson begått de kallblodiga dåden – på inrådan av Alexandras make och Knutbyförsamlingens pastor Helge Fossmo, numera Iversen.

Den tidigare pastorn dömdes då till livstids fängelse för anstiftan till mord och mordförsök. Läs allt om Fossmos fruar och barn här.

Helge Fossmo kan bli fri i januari

Efter drygt 15 år bakom galler ansökte Helge Fossmo om att få sitt strafftidsbestämt, vilket Örebro tingsrätt beviljade i slutet av 2019. Straffet blev då bestämt till 26 år, och i början av april i år placerades Fossmo på ett utslussningsboende som ett första steg mot frihet.

Foto: Pontus Lundahl/TT

50-åringen bodde alltså i ett så kallat "halvvägshus" där han endast tilläts lämna bostaden under specifika tider. Den 23 januari 2022 blev han villkorligt frigiven. Läs mer om det här.

Föremålen Helge Fossmo ville köpa

Innan det att Helge Fossmo placerades på utslussningboendet skickade han in en begäran om att få ett särskilt ekonomiskt bidrag inför flytten. 

Enligt ett beslut från Kriminalvården som Nyheter24 tagit del av var det en rad föremål som Knutbypastorn ville inhandla:

  • En väska
  • En ryggsäck
  • Två handdukar
  • Ett par skor
  • En träningsoverall
  • Två par byxor
  • Ett bälte
  • Två tröjor
  • Två t-shirts
  • Fyra kalsonger
  • Fyra par strumpor
  • En vårjacka

Beslutet beviljades, men Fossmo, som hade 4 031 kronor på sitt permission- och kioskkort vid tiden, fick stå för 800 kronor av kostnaden för föremålen själv. 

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Juryn till Trumps rättegång utsedd

Insats under Trumpmål – tänt eld på sig själv

Räddningspersonal har fört bort en person på bår efter att en brand släckts utanför domstolen i New York där juryn i målet mot expresident Donald Trump just valts ut, rapporterar AP.

Marinchefen vill se dubblerad förmåga

Regeringen har lovat att Sverige ska bidra med unika förmågor i Nato. Men marinchef Ewa Skoog Haslum är rädd att politikerna försummar marinen. Jag är orolig att man inte förstår varför vi behöver ha en stark marin, säger hon.

Telenors svar på kundernas kritik: "Beklagar"

Telenor är en av Sveriges stora telekomjättar. I en video på Facebook marknadsför de en ny tjänst, som minst sagt får en del kunder att reagera. Nu bemöter de kritiken.

Kina skickar pandor till San Francisco

Kinas "pandadiplomati" fortsätter – nu blir San Francisco en i raden av amerikanska städer som tar emot pandor från landet.

Åsele: Polisen rapporterar om trafikkontroll

1 timme sedan
"Ett urval av polisens arbete i trafiken under eftermiddagen", skriver polisen på sin hemsida.