Svensk kyckling och hårdost – här är maten som förstör miljön
Världsnaturfondens årliga köttguide rödlistar livsmedel som är bäst att undvika för den som bryr sig om klimatet och djuren.
Så vad är årets "big no no"? Svensk kyckling, sydamerikanskt nötkött och halloumi.
Varje år kommer Världsnaturfonden ut med en lista som ska göra det lättare för konsumenter att välja mat som påverkar miljön så lite som möjligt.
Produkterna granskats utifrån följande kriterier: biologisk mångfald, klimat, kemiska bekämpningsmedel, djurvälfärd och antibiotika.
Maten listas med tre olika färger – se listan över hur du ska tänka här:
Grönt ljus – ät ibland
Exempel: Kravmärkt kyckling, Svenskt Sigill naturbeteskött och klimatcertifierad hårdost, svensk konventionell grillost och eldost.
Gult ljus – var försiktig
Exempel: Svensk konventionell hårdost, Svenskt Sigill klimatcertifierad kyckling, EU-ekologisk kyckling.
Rött ljus – undvik
Exempel: Svensk kyckling, sydamerikanskt nötkött, halloumi.
Hela listan hittar du hos Världsnaturfonden.