En anställd vid ett äldreboende i Halmstad har utretts enligt en lex Sarah-anmälan.
En anställd vid ett äldreboende i Halmstad har utretts enligt en lex Sarah-anmälan. - Foto: Pontus Lundahl/TT och Fredrik Sandberg/TT

Gjorde ner sig på äldreboende – fick utskällning av personalen

En anställd vid ett äldreboende i Halmstad har utretts efter en lex Sarah-anmälan. Personen ifråga ska nämligen ha skrikit på två olika omsorgstagare, varav den ena också slogs med ett inkontinensskydd, och den andra kallades dum i huvudet.


Det var i juni i år som en vikarie på ett äldreboende i Halmstad slog larm om en kollega som behandlade åldringarna på ett olämpligt sätt. 

Nu har den anställde utretts enligt lex Sarah.

Slog åldring med inkontinensskydd

I mitten av juni ska den anställde, enligt dokument från Hemvårdsförvaltningen i Halmstad kommun som Nyheter24 tagit del av, ha blivit upprörd då denne sett hur en åldring torkat sig runt munnen med sin tröjärm efter att ha borstat tänderna. 

I samband med detta ska den anställde ha sprungit fram till vårdtagaren, skrikit "så får du inte göra!" och använt ett inkontinensskydd för att slå åldringen på handen.

Den anställde: "Är du dum i huvudet?"

Vikarien ifråga vittnar även om att den anställde, i slutet av juni, ska ha börjat skrika och skälla ut en åldring när denne gjort ner sig på boendet. 

"Kollegan går sedan in i kundens rum och börjar skrika till kunden: 'varför gör du såhär? Är du dum i huvudet? Jag pallar inte mer, jag pallar inte med dig, vad håller du på med'", står det i dokumentet från kommunen.

"Känner igen sig i händelserna"

Efter incidenterna har den anställde uppgett att hen "känner igen sig i händelserna som återberättas", men uppger samtidigt att hen inte uttryckt sig så som vikarien sagt. 

Ingen anmälan till Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) har gjorts, men den anställde har informerats om att beteendet är oacceptabelt och att det kan leda till arbetsrättsliga konsekvenser om det upprepas.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!