Skarpa uppmaningen efter Hässelby-fallet: "Ring polisen"
Vid det misstänkta mordet och mordförsöket på två barn i Hässelby hörde grannar gråt och skrik från bostaden – men larmade inte polisen.
– Om man misstänker att någon är i fara, då är det aldrig onödigt att tillkalla hjälp, säger områdespolisen och yttre befälet Viktor Adolphson.
Gillar du artikeln?
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.
Ett föräldrapar misstänks för mord och mordförsök efter att två barn, i mitten av november, hittades svårt skadade utanför ett flerfamiljshus i Hässelby.
Det yngsta barnet omkom senare på sjukhus, och det äldre vårdas fortsatt för allvarliga skador.
I efterhand har flera grannar vittnat om att de hört skrik och gråt i lägenheten – men att de valt att strunta i det hela. Läs mer om det här.
Polisen Viktor Adolphson: "Aldrig onödigt att ringa"
Vittnesmålen från grannarna har väckt starka känslor i och med att polis inte larmades förrän barnen, som ska ha blivit svårt knivskurna, kastats ner från femte våningen.
Hur ska man då agera om man misstänker att någonting inte står rätt till hos grannen? Nyheter24 frågade Viktor Adolphson, områdespolis och yttre befäl på Södermalmspolisen, och grundare av Twitter-kontot "YB Södermalm".
– Det är enkelt: ring polisen. Vi åker på massa grejer där folk ringt och varit oroliga för grannar, och så visar det sig att de spelat tv-spel med hög volym, haft sex eller vad som helst, säger han och fortsätter:
– Men hellre ett samtal för mycket. Att ringa till SOS Alarm och fråga var närmsta pizzeria ligger, det är att ringa i onödan. Men om man misstänker att någon är i fara, då är det aldrig onödigt att tillkalla hjälp.
Ska man ingripa om man misstänker brott?
Men finns det då någonting som man, som privatperson, inte bör göra om man hör oljud och stök från grannens lägenhet?
– Du ska ju aldrig utsätta dig själv för fara, utan varje person ska så klart agera utifrån situationen och vad de känner sig bekväma med, säger Viktor Adolphson och fortsätter vidare:
– Om du till exempel inte känner dig bekväm med att knacka på, stå då utanför, ring 112 och håll SOS Alarm uppdaterade. Du kan alltid hjälpa polisen genom att vara kvar i telefon och till exempel ge uppdateringar om hur människor rör sig, hur det låter och vad som händer.