Fritidsdykaren Henric Sandqvist fortsätter sökandet efter försvunne Mattias Borg.
Fritidsdykaren Henric Sandqvist fortsätter sökandet efter försvunne Mattias Borg. - Foto: Privat

Henric, 36, fortsätter dyka efter Mattias – efter 153 timmar i ån

Polisen har avslutat sina dykningar efter 17-årige Mattias Borg i Lagan. Den frivilliga dykaren Henric Sandqvist, 36, har förståelse för beslutet – men fortsätter ändå sitt sökande efter pojken.
– Finns Mattias i Lagan, då hittar vi honom förr eller senare, säger han till Nyheter24.


Det var under natten mot den 5 december 2020 som den då 17-årige Mattias Borg försvann från en hemmafest strax utanför småländska Ljungby. 

Över ett år har gått sedan dess och trots omfattande sökningar har pojken ännu inte hittats. Läs mer om vad som hänt i fallet här.

Polisens teori: Mattias Borg finns i Lagan

Efter Mattias Borgs försvinnande började polisen utreda huruvida pojken kan ha ramlat i Lagan – en å som rinner i närheten av platsen där han senast sågs. 

Foto: Johan Nilsson/TT

Under tisdagen meddelade dock polisen, som genomfört flera sök i ån, att man avslutar dessa dykinsatser, vilket bland andra Smålänningen då rapporterade om. 

Frivilliga dykaren Henric: "Lagt enorma resurser"

Nyheter24 har tidigare pratat med den frivillige dykaren Henric Sandqvist som sedan i juni 2020 dykt efter Mattias Borg i Lagan. När Nyheter24 når Sandqvist under fredagen uppger han att han har viss förståelse för polisens beslut.

– Jag förstår dem ändå, för de har lagt enorma resurser på att försöka hitta honom sedan dag ett, säger Sandqvist till Nyheter24 och fortsätter:

– Det ska inte vara en ekonomisk fråga, men de kan nog inte hålla på hur länge som helst när de inte har några spår att gå på.

"Finns Mattias i Lagan, då hittar vi honom"

Men även om polisen avslutar dykinsatserna i ån fortsätter Henric Sandqvist, som tillsammans med fem andra frivilliga dykt i ån i totalt 153 timmar, att söka i Lagan. 

– Vi dök nu i helgen och kommer att fortsätta dyka, säger han. 

Foto: Johan Nilsson/TT

Dykningarna i ån försvåras dock av de kraftverk som finns i ån, som gör att dy på botten hela tiden förflyttas från en plats till en annan. Trots det är Henric övertygad om att de skulle kunna hitta Mattias om han befinner sig i vattnet.

– Finns Mattias i Lagan, då hittar vi honom förr eller senare. Det handlar bara om att dyka på rätt plats vid rätt tidpunkt. Är det då Mattias som hundarna markerar för i ån, då kommer vi att hitta honom. 

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!