ivo
Ett barn avled till följd av svåra skador som orsakats av syrebrist. - Foto: Stina Stjernkvist/TT och Lise Åserud/NTB scanpix/TT

Minskade fosterrörelser missades – barn dog

En gravid kvinna sökte sig till vården då hon var orolig för minskade fosterrörelser. Hon skickades hem varje gång och barnet föddes sedan med svåra skador till följd av syrebrist i magen, och avled kort efter. Nu kritiseras vården av Ivo.


Tre gånger under graviditeten sökte en kvinna vård för att hon misstänkte att fostret hon bar på rörde sig för lite. Varje undersökning slutade med att hon skickades hem, men barnet föddes sedan med svåra skador till följd av syrebrist i magen och avled tre dagar efter förlossningen.

Kvinnan fick inte veta att kurvan var avvikande

Nu kritiserar Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) vården, bland annat för att ha tolkat CTG-kurvorna fel, rapporterar Sydsvenskan.

Vid två av de tre undersökningar som gjordes när kvinnan sökte vård konstaterades fosterrörelserna vara normala. Vid en av undersökningarna var CTG-kurvan avvikande, men detta fick kvinnan inte veta – hon skickades hem även denna gång. Ivo anser att kommunikationen mellan hälso- och sjukvårdspersonalen brustit, skriver tidningen.

IVO
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!