Polisen Filip Pelas är kritisk till att gangsterrap av dömda artister spelas i Sveriges Radio.
Polisen Filip Pelas är kritisk till att gangsterrap av dömda artister spelas i Sveriges Radio. - Foto: Stina Stjernkvist/TT och Privat

Polisen Filip Pelas om gangsterrappen i SR: "Var på tiden"

Antalet spelningar av flera dömda gangsterrappare i Sveriges Radio har minskat sedan mordet på Einár – något som välkomnas av polisen Filip Pelas.
– Det var på tiden, säger han till Nyheter24.


Det var på kvällen den 21 oktober i år som den prisbelönte rapparen Nils "Einár" Grönberg sköts ihjäl i Hammarby Sjöstad i Stockholm. 

Mordet, som fortsatt är olöst, har väckt liv i en hätsk debatt om musikgenren gangsterrap och då i synnerhet huruvida Sveriges Radio bör spela musik av artister som har kopplingar till gängkriminalitet och är dömda för brott.

Sveriges Radio: "Tittar inte på enskilda låtar"

Sveriges Radios ställning har hela tiden varit att musiken ska fortsätta spelas i deras kanaler. 

Men under månaden som följde efter mordet på Einár spelades exempelvis Haval Khalil, som dömts för inblandning i kidnappningen av just Einár, endast en enda gång i "P3 Din gata" – vilket är en minskning med 97 procent. 

En liknande minskning gick att se vad gäller spelningen av Salah "Dree Low" Abdulle, som för en tid sedan dömdes för ett butiksrån. Läs mer om det här.

Anna-Karin Larsson. Foto: Henrik Montgomery/TT

Men enligt Anna-Karin Larsson, musikchef på SR, rör det sig om en tillfällighet.

– Vi fasar ut låtar hela tiden. Vi tittar inte på enskilda låtar på det sättet. Du skulle se den skillnaden oavsett vilken låt du följde, säger hon till Expressen.

Filip Pelas: "Det var på tiden"

Polisen Filip Pelas, som tidigare gjort ett omdiskuterat Instagraminlägg om Einár, var en av de som välkomnade nyheten om att de dömda artisternas låtar spelats mindre i "P3 Din gata".

"Skönt! Tack", skrev han och delade en bild på nyheten på Instastory. 

Foto: Skärmavbild/Instagram/filippelas

När Nyheter24 når Pelas under tisdagen utvecklar han sina tankar.

– Jag tycker att det är fint att se att Sveriges Radio verkligen tar avstånd från den här typen av gängkriminella personer. Det var på tiden, säger han och fortsätter:

– Vi betalar ju skatt och det är skattebetalarna som betalar för att Sverige Radio ska fungera, så då är det skönt att de inte vill stötta gängkriminella som begår väldigt grova brott.

"Kränker och trycker ner kvinnor"

Även om Filip Pelas betonar att han inte vill se någon form utav censur hos privata aktörer såsom Spotify ställer han sig kritisk till det som många gangsterrappare skildrar.

– Jag menar att det blir fel när de sjunger om saker de faktiskt gör i verkligheten: att de ska skada andra människor, råna, sälja knark och bära vapen.

Foto: Christine Olsson/TT

Att dessa låtar spelas i Sveriges Radio är, enligt polismannen, problematiskt på flera sätt.

– Det är ju problematiskt att de här personerna får mycket lyssningar och visningar, för då får de också mer pengar och då kan de ju fortsätta syssla med gängkriminella saker. De kan fortsätta köpa in knark och sälja vidare, säger han och fortsätter:

– Sedan är det tråkigt med de ord man använder och hur man kränker och trycker ner kvinnor på ett väldigt märkbart sätt.

"Ska ju få en andra chans"

Men var ska man då dra gränsen för vem och vad som får spelas i Sveriges Radio? Enligt Filip Pelas bör man inte spela låtar av artister som är dömda för grova brott.

– Då tänker jag på våldtäkt, grova narkotikabrott, misshandel, rån, människorov. Flera av de brotten är ju brott som gängkriminella och majoriteten av gangsterrapparna i Sverige är dömda för.

Men om man blivit dömd för ett grovt, ska man då aldrig kunna spelas i Sveriges Radio igen? 

– Man får i så fall visa att man kommit ifrån den här gängkriminaliteten och att man inte längre umgås med gängkriminella, säger Pelas och lyfter fram Sebbe Stakset från Kartellen som ett bra exempel.

Sebbe Stakset. Foto: Henrik Montgomery/TT

– Han har liksom ändrat sig och kommit ifrån det här och har försökt göra musik där han ångrar sig mycket. Att han var en dålig förebild för Einár har han ju sagt själv, och att han hellre vill göra gott och det tycker jag är helt rätt. Man ska ju få en andra chans då. 

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Utökade EU-sanktioner mot Iran på väg

Marabou återkallar mjölkchoklad efter larm

Marabous mjölkchoklad kan innehålla spår av mandel och vissa förpackningar återkallas, meddelar ägarbolaget Mondelez.

Bryssel stoppar ytterhögerns möte – kritiseras

Myndigheterna i Bryssel har stoppat ett möte med europeiska politiker från ytterhögern, med hänvisning till säkerheten. Bland talarna fanns bland andra den kontroversielle brittiske EU-kritikern Nigel Farage och Ungerns president Viktor Orbán.

Flöjtkråkan och hunden – återförenade vänner

Den osannolika vänskapen mellan en fågel och en hund i australiska Queensland får fortsätta. Kompisarna har hundratusentals följare på Instagram, men deras vänskap blev för några veckor abrupt avbruten.

Polisen i Karlstad rapporterar om brand

1 timme sedan
"Det brinner i ett flerfamiljshus i Skåre", skriver polisen på sin hemsida.

Trump startar strömningstjänst

1 timme sedan
Ex-presidenten Donald Trumps mediekoncern Trump Media & Technology Group ska lansera en strömningstjänst – samtidigt som bolaget fortsätter att rasa på USA-börsen.