Jimmie Åkesson vill utveckla debatten om vaccinationsbevis.
Jimmie Åkesson vill utveckla debatten om vaccinationsbevis. - Foto: Christine Olsson/TT, Jonas Ekströmer/TT

Jimmie Åkesson om vaccinbevisen: "Borde vara möjligt med ett tillfrisknandebevis"

– Förutom vaccinationsbevis borde det också vara möjligt att få ett pass genom ett tillfrisknandebevis eller ett negativt covidtest, skriver Jimmie Åkesson.


I en debattartikel publicerad på Dagens Nyheter skriver Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson att han ifrågasätter regeringens beslut under pandemin.

"Vårdpersonal har kämpat sig igenom pandemin i en arbetsmiljö med brist på sängplatser, skyddsutrustning och syrgasmaskiner. Många av dem som arbetat som hårdast vårdas i dag själva för psykiska trauman, som man vanligtvis bara ser hos människor som varit med om krig", skriver partiledaren.

"En direkt order"

Han menar att detta samtidigt som regeringen inte nyttjat pandemilagen fullt ut förrän nu och att beslutet om vaccinationspassen togs under den dramatiska regeringskrisen. Enligt Åkesson anser Sverigedemokraterna att beslutet om ett sådant pass inte är något som borde tagits av en övergångsregering.

"Våra invändningar mot förordningen föll för döva öron – en regering behöver inte ta hänsyn till oppositionspartiernas invändningar."

Han fortsätter:

"Pandemilagen innebär just detta: reger­ingen kan fatta beslut som påverkar hela folket utan att de behöver ta hänsyn till vad riksdagen anser. Inte heller behöver förordningen under­ställas lagrådets konstitutionella prövning. Regeringens förordningar är, kort sagt, en direkt order till myndigheter och svenska folket."

Hade villkor

Samtidigt förespråkar han att en pandemilag är bra att han till hands under kristider som denna och Sverigedemokraterna var till en början positivt inställda till förslaget i januari – på några villkor.

De ställde sig i opposition till den "långtgående makt som regeringen fick med i lagen", menar Åkesson och skriver att SD:s invändning inte blev uppmärksammad i riksdagen, varpå pandemilagen röstades igenom.

Bildkälla: Anders Wiklund/TT

Tre bevis

Han forsätter förklara att frågan om vaccinationspass inte blev behandlad nog. Enligt honom bör det överläggas huruvida ett sådant pass kan utvecklas:

"Det är dock vår uppfattning att samtliga tre bevis ska kunna ligga till grund för att erhålla ett pass. Förutom vaccinationsbevis borde det också vara möjligt att få ett pass genom ett tillfrisknandebevis eller ett negativt covidtest."

Åkesson hänvisar till andra delar av EU där ett vaccinationsbevis och tillfrisknandebevis integrerats i samhället. Likaså är det sådana som gäller vid inresor till Sverige från andra länder i Norden.

"Det är alltså högre trösklar att kunna gå på bio eller fotbollsmatch med sina barn än vad det är att resa in i landet."

"En princip vi aldrig får frångå – frivilligheten"

Jimmie Åkesson förespråkar för att sådana pass skulle skapa mer inkludering i samhället och samtidigt ge större fokus på att hindra smittspridningen. Organisationer som kämpar för att återhämta sig skulle dessutom göra detta mycket fortare, enligt partiledaren.

"Det är avgörande att vi upprätthåller och utökar kunskapsspridningen så att vaccinets fördelar når ut till alla grupper i samhället, inte minst till utanförskapsområdena där andelen vaccinerade fortfarande är på oproportionerligt låga nivåer."

"Ansvaret att vaccinera sig ligger i grund och botten helt på den enskilde individen, det är en princip vi aldrig får frångå – frivilligheten."

Sverigedemokraterna lägger fram eget förslag

Jimmie Åkesson fortsätter med att berätta att Sverigedemokraterna kommer lägga fram ett eget förslag till en pandemilag, vilket innebär att "regeringens mer långtgående förordningar inom en vecka alltid ska förankras i riksdagen."

Avslutningsvis förklarar partiledaren att han och SD har ett stort förtroende för att den enskilda medborgaren har förmågan att axla ansvaret gentemot sina medmänniskor "utan regeringens tal om 'en krampaus'".

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Tonårspojkar hyllas – stoppade kidnappning

Tekniskt strul hos Spotify – hundratals användare drabbade

Under tisdagseftermiddagen upplevde tusentals användare problem med musiktjänsten Spotify. I sociala medier är användare väldigt upprörda över att både appen och hemsidan strular.

Flygledarna i Frankrike ska strejka

Flygledarna i Frankrike ska strejka på torsdag, vilket riskerar att leda till stora störningar vid Paris två största flygplatser.

Kvinna och barn uppges dödade i Libanon

1 timme sedan
En kvinna och en 12-årig flicka har dödats i ett israeliskt luftangrepp mot ett hus i Hanine nära den israeliska gränsen, enligt räddningsarbetare och statliga libanesiska medier.

Rekordmånga stulna bilar försvinner spårlöst

1 timme sedan
Bilbrotten minskar. Ändå försvann i fjol hundratals stulna bilar spårlöst, enligt försäkringsbolaget If. Nu hoppas Tullen på ny lagstiftning i höst. Situationen i dag är frustrerande för medarbetarna, säger Martin Petersson, sakkunnig på Tullverket.

Polisen i Härnösand rapporterar om brand

1 timme sedan
"Härnösand, larm om brand i byggnad i centrum.", skriver polisen på sin hemsida.