Nyamko Sabuni (L) vill legalisera cannabis i medicinskt syfte.
Nyamko Sabuni (L) vill legalisera cannabis i medicinskt syfte. - Foto: Stina Stjernkvist/TT, Unsplash

Liberalernas Nyamko Sabuni vill legalisera medicinsk cannabis: "Flera länder ligger långt före"

Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni berättar i Ekots lördagsintervju att hon är redo att bevilja medicinsk cannabis, något hon anser att Sverige ligger efter med jämfört med andra länder.


I flera länder runtom i världen, såsom Finland, Danmark, Nya Zeeland, Storbritannien och Tyskland, är cannabis lagligt i de fall det kan lindra en persons medicinska tillstånd.

"Väldigt mycket vi kan göra"

Detta är något som Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni vill införa i Sverige.

– I medicinskt syfte finns det väldigt mycket vi kan göra med cannabis och vi ligger efter många andra länder. Vi måste fortsätta utveckla det till dem som behöver det som vård, säger hon i lördagsintervjun med Ekot.

Bildkälla: Unsplash

Anser att Sverige har mycket att lära

Hon kopplar förslaget till Liberalernas tyska systerparti, som vill tillåta att cannabis säljs genom någon form av systembolag. Samtidigt förklarar hon att andra länder ligger långt före och att Sverige kan lära sig från dessa länder.

Bildkälla: Claudio Bresciani/TT

LUF vill legalisera cannabis för alla

Ungdomsförbundet LUF, Liberalernas ungdomsförbund, anser dock att det inte borde stoppas där utan vill se en total legalisering av cannabis. Anledningen beror på att Sverige idag har en hög narkotikadödlighet.

Det är dock ingenting som Nyamko ställer sig bakom:

– Jag tycker att vi ska jobba mer med att missbrukare får den vård de behöver. Jag är inte säker på att det är lösningen att legalisera, säger hon i intervjun.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!