Besöksförbud på ett äldreboende i Stockholm. Arkivbild
Besöksförbud på ett äldreboende i Stockholm. Arkivbild - Foto: TT

L-politiker: Inga besöksförbud i äldreomsorgen

Regeringens eventuella planer på att återinföra ett besöksförbud i äldreomsorgen vid ökad smittspridning måste stoppas, anser L-politikerna Barbro Westerholm och Anna Starbrink.


"Man bortser då också helt från de mycket negativa hälsokonsekvenserna, både fysiskt och psykiskt, av ensamhet och isolering" skriver de på DN Debatt.

Regeringen har tidigare talat om det som aktuellt i ett tredje steg av åtgärder. I stället vill artikelförfattarna att smittskyddslagen ändras så att arbetsgivarna i vård och omsorg kan kräva att personalen vaccinerar sig mot relevanta smittor som riskerar att skada patienter och omsorgstagare.

"Den personliga friheten begränsas av om ­andras frihet inskränks; i äldreomsorgen och sjukvården måste de sköras och vårdbehövandes frihet gå först", skriver de.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Populära korvfabriken slår igen – alla anställda sparkas

Biden blockerar oljeprojekt i delar av Alaska

USA:s regering och president Joe Biden blockerar nya olje- och gasprojekt i delar av vildmarken i delstaten Alaska i USA. Det handlar om ett 5,2 miljoner hektar stort område som får ett federalt skydd som ska värna livsmiljön för isbjörnar och andra arktiska arter, meddelades under fredagen.

Han bor mitt i USA:s gränskris

1 timme sedan
Invandringen är en av årets viktigaste valfrågor i USA. Ranchägaren Jim Chilton i Arizona har migrationen och de mexikanska kartellerna runt knuten. Jag vill inte att någon ska dö på min mark, säger han till TT.

Polisen rapporterar om trafikolycka, Katrineholm

1 timme sedan
"Person påkörd av bil", skriver polisen på sin hemsida.

Techjätten vill inte släppa nya AI-tekniken fri

1 timme sedan
Microsoft har skapat ett nytt AI-verktyg. Men techjätten vill inte släppa verktyget fritt för alla.

Två gripna på Arlanda med kontanter och klockor

2 timmar sedan
Två män i 20- respektive 30-årsåldern har under lördagsförmiddagen gripits på Arlanda misstänkta för grovt penningtvättsbrott.