'Vi är mitt inne i en offensiv mot gängkriminaliteten', säger inrikesminister Morgan Johansson (S). Arkivbild.
'Vi är mitt inne i en offensiv mot gängkriminaliteten', säger inrikesminister Morgan Johansson (S). Arkivbild. - Foto: TT

Johansson om våldet: Måste stoppa rekryteringen

Statistiken gällande skjutvapenvåldet i Sverige fortsätter att ligga på historiskt höga nivåer. Under 2021 har hittills 46 personer skjutits ihjäl i totalt 335 skjutningar. Därtill har 112 personer skadats.


Fakta: Skjutningar i Sverige 2021

Följande statistik omfattar 1 januari–15 december 2021 (skjutningar, antal skadade, antal avlidna)

Hela landet: 330, 109, 44

Polisregion Väst: 38, 14, 3

Bergslagen: 17, 2, 2

Mitt: 37, 21, 5

Nord: 17, 2, 1

Stockholm: 134, 43, 23

Syd: 64, 19, 6

Öst: 23, 8, 4

En bekräftad skjutning är ett tillfälle då det avfyrats projektiler med krutladdat vapen och att det finns spår efter detta, alternativt fler än ett oberoende ögonvittne. Skjutningen ska även vara olaglig och inte "uppenbart oavsiktlig".

Statistiken är preliminär vilket gör att rapporteringen i vissa fall släpar efter och revideras i efterhand. Enligt polisen är eftersläpningen störst under sommaren.

Källa: Polisen

Moderaternas rättspolitiske talesperson Johan Forssell säger att flera hundra skjutningar varje år numera är ett "ganska vanligt" år i Sverige.

— Efter sju år med rödgrön politik är det ingen som höjer på ögonbrynen längre över att det skjuts varje dag, ibland flera gånger per dag, på öppen gata. Så ser det tyvärr ut.

Den höga nivån som ligger kvar år efter år beror på att regeringen inte är beredd att göra vad som krävs, anser han. Det handlar exempelvis om M:s förslag att kriminalisera gängen och införa anonyma vittnen och visitationszoner, säger han.

Dubbla straff

M vill även att gängkriminella ska kunna dömas till dubbla straff, enligt dansk modell.

Regeringen vågar inte göra vad som krävs för att stoppa skjutvapenvåldet, enligt Moderaternas rättspolitiske talesperson Johan Forssell. Arkivbild.

Inrikesminister Morgan Johansson slår ifrån sig kritiken.

— Forssell arbetade själv för en regering som skar ned polisutbildningen med 90 procent under Alliansåren. Så jag tycker nog inte att Moderaterna har så mycket att komma med.

Från regeringens håll har man genomfört en mängd satsningar för att ge polis och åklagare bättre verktyg, säger han.

— De har bättre möjligheter till telefonavlyssning, hemlig dataavläsning, fler kameror uppe än någonsin och fler är frihetsberövade än någonsin.

Utredningar kommer

I vår kommer även den så kallade gängbrottsutredningen, som bland annat innefattar hårdare straff för brott som begås i kriminella nätverk och sänkt häktningsgräns, framhåller han. Även förslag om kronvittnen och en utredning om att lättare kunna förverka brottsvinster ska läggas fram nästa år.

Gällande M:s förslag om anonyma vittnen har en utredning kommit fram till att det nästan aldrig används i de nordiska grannländer där det tillåts, säger Johansson.

— Det finns även stora rättssäkerhetsproblem med det.

Polismyndigheten och Åklagarmyndigheten har dock båda uttryckt att det kan finnas ett behov av anonyma vittnen.

Utöver satsningar på rättsväsendet måste det förebyggande arbetet stärkas, framför allt i kommunerna, enligt Morgan Johansson.

— Ytterligare åtgärder krävs för att bryta nyrekryteringen till kriminella gäng. Där måste kommunerna svara upp nu tycker jag, när det gäller sociala insatser, fritidsverksamhet, skola, för att kunna bryta det.

Stockholm sticker ut

Han vill särskilt lyfta Stockholm, där hälften av alla dödsskjutningar ägde rum under 2021.

— Här måste Stockholm göra sitt. Och kanske lära sig lite av hur man jobbat framgångsrikt i Malmö, exempelvis med "Sluta skjut" (en myndighetsgemensam metod för att få ned antalet skjutningar).

När effekterna av regeringens arbete kan synas i ett sjunkande antal skjutningar vågar inte Morgan Johansson uttala sig om.

— Det enda jag kan säga är att vi kommer ge rättsväsendet de resurser som de behöver för att lösa sin uppgift.

Johan Forssell tror dock inte att någon reell förändring kommer ske så länge regeringen inte är villig att genomföra "mönsterbrytande åtgärder".

— Då kommer det fortsätta på det här sättet, precis som det har varit de senaste sju åren.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Polisen i Vellinge rapporterar om trafikolycka

En häktad för deltagande i terrororganisation

En person har häktats vid Nacka tingsrätt, misstänkt för deltagande i en terroristorganisation, skriver Säkerhetspolisen i ett pressmeddelande.

Trots kritiken – Kinas Huawei får känslig info om Sverige

Nu står det klart att Huawei ska få ta del av affärskänslig information från svenska Post- och Telestyrelsen, PTS. Ericsson och Telia är väldigt kritiska till regeringens beslut.

Sambo? Så delar du upp ekonomin med din partner

Brukar du och din partner bli osams över ekonomin? Nyheter24 har pratat med Madelén Falkenhäll, hållbarhetsekonom på Swedbank, som berättar hur man kan tänka när man ska dela upp ekonomin med sin partner.

Det vill svenskarna helst ha på sig när de begravs

Här är plaggen som svenskarna helst har på sig i graven när de begravs. Vissa plagg är med otippade än andra. Vad hade du velat ha på dig när du begravs?

Stockholmsbörsen flyttar – här är nya adressen

Stockholmsbörsen ska flytta. Om ett år ska de 900 anställda byta arbetsplats från Frihamnen till Stockholm City. Det är inte ett problem att lokalerna är mindre eftersom fler jobbar hemifrån sedan pandemin, berättar Nasdaqs pressansvarige, Erik Gruvfors.