Fredag 21 Jan
Stockholm

Johanna Möller och makens mystiska död: "Ett svin"

Johanna Möller fälldes och friades för anstiftan till mord på sin make.
Johanna Möller fälldes och friades för anstiftan till mord på sin make. Foto: Alexander Larsson Vierth/TT och TT

Den dömda mördaren Johanna Möller, 46, fälldes och friades för anstiftan till mord på sin make Aki Paasila. Men hur såg egentligen äktenskapet ut, och varför riktades misstankarna mot Arbogakvinnan? Nyheter24 reder ut händelseförloppet.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Det var under sommaren 2016 som det så kallade sommarstugemordet inträffade utanför Arboga. Senare dömdes Johanna Möller, 46, och hennes pojkvän, Mohammad Rajabi, för mordet på Möllers pappa och mordförsök på hennes mamma. Läs mer om det här.

Johanna Möller under rättegången. Foto: Anders Wiklund/TT

Möller, som blev känd som "Arbogakvinnan" i media, åtalades och dömdes också för anstiftan till mord på sin tidigare make Aki Paasila. Denna dom ogillades dock i hovrätten och hon friades för detta. 

Men hur såg relationen ut mellan dem, vad var det egentligen som hände, den där sommaren 2015 när Paasila hittades död, och varför misstänkes Möller ligga bakom det hela?

Johanna Möller och Aki Paasila hade barn

Johanna Möller och Aki Paasila träffades på nätet 2011 och flyttade kort därpå ihop. Efter tre år som ett par gifter de sig i december 2014. De har då två gemensamma barn och Möller har, sedan tidigare relationer, fyra barn.

Men redan tidigt anade anhöriga att något inte stod rätt till i relationen.

– Stämningen blev snabbt dålig mellan dem. Det var spänt. Det var som att det gick att skära med kniv i luften när man kom hem till dem, uppgav Johanna Möllers mamma under rättegången mot dottern, enligt Aftonbladet.

Ny livförsäkring tecknades för maken

Bara en dryg månad efter att paret gift sig tecknades en livsförsäkring på Aki Paasila som, enligt en dom i Västmanlands tingsrätt som Nyheter24 tagit del av, uppgick till 2 000 000 kronor. 

Denna försäkring ska ha tecknats hos försäkringsbolaget If, via Johanna Möllers mejl, utan att Paasila varit medveten om det. Mejlet påstods vara skickat av Paasila, men undertecknades endast med "MVH".

Foto: Håkon Mosvold Larsen/NTB/TT

– Högskolestudier till trots skrev Johanna Möller med bedrövlig svenska, som var lätt att känna igen. Och de mejl hon senare skickade till oss var också undertecknade med MVH, precis som i mejlet som påståddes vara skrivet av Aki Paasila, sade If-utredaren Gunilla Andrén, till TT.

Johanna Möllers make hittades död 

De senare mejlen, där Johanna Möller krävde att få ut miljonersättningen, inkom till If sex dagar efter att Aki Paasila hittades död i Mälaren vid familjens sommarstuga under sommaren 2015.

Det var Möller själv som larmade polisen och påstod att hennes make var försvunnen. Väl på plats hittade man Paasila, som var i god fysisk form och simkunnig, drunknad på en meters djup.

Johanna Möllers make hittades död vid familjens sommarstuga. Foto: TT

Polisen upplevde då Möller som likgiltig inför det inträffade, men avfärdade det hela som en olycka. If, å sin sida, började få misstankar mot Möller och betalade inte ut livförsäkringen. 

Graven öppnas upp och åtal väcks mot Arbogakvinnan

Det var inte förrän sommaren därpå, då Johanna Möllers pappa hittades knivhuggen till döds och hennes mamma hittades svårt skadad i samma sommarstuga, som makens död började undersökas närmare.

I samband med detta öppnades Aki Paasilas grav upp och man genomförde en obduktion av kroppen. Senare åtalades och dömdes Möller för anstiftan till mord på maken. Bevisningen bestod bland annat av vittnesmål från anhöriga som berättat hur hon bett dem skada eller mörda Paasila.

Aki Paasilas grav öppnades upp. Foto: Claudio Bresciani/TT

Men hovrätten ansåg inte att bevisningen räckte för en fällande dom vad gäller anstiftan till mord, även om man menade att det inte rådde några tvivel om att Möller ville se sin make död.

Johanna Möller om tidigare maken: "Svin"

I ett samtal med försäkringsbolaget If, som spelades in och som sändes i en SVT-dokumentär 2018, framgår hur Möller önskat livet ur maken.

– Han betedde sig som ett svin, och han hade en annan vid sidan om, säger hon på inspelningen som Nyheter24 tidigare rapporterat om och fortsatte sedan:

– Jag önskar att han levde så att jag kunde döda honom själv. 

Kommentera
Kopiera länk
Dela