En ursäkt är vanligare än andra bland de som saknar biljett i kollektivtrafiken.
En ursäkt är vanligare än andra bland de som saknar biljett i kollektivtrafiken. - Foto: Privat och Helena Landstedt/TT

Kontrollanten: Det är den vanligaste ursäkten bland plankare

Som biljettkontrollant stöter man titt som tätt på personer som plankat och därmed saknar biljett. Enligt kontrollanten Ivana Evertsson använder de inte sällan exakt samma ursäkt.
– Den ursäkten börjar faktiskt bli lite jobbig att höra, säger hon till Nyheter24.


Med drygt fem års erfarenhet som biljettkontrollant i Stockholms Lokaltrafik har Ivana Evertsson, 42, blivit van vid att stöta på plankare var och när som helst.

– När jag började tänkte jag att folk skulle planka mer på sena fredagkvällar, men det spelar ingen roll, berättar hon för Nyheter24 och fortsätter:

– Det kan hända en incident tidigt på morgonen vid klockan 08.00 som går överstyr och det kan ske i någon av förorterna likväl som vid Östermalms torg. 

Kontrollanten: "Ursäkt efter ursäkt"

När de som plankar blir påkomna tenderar de också, enligt Ivana, att ha samma ursäkt.

– ”Jag tog fel kort där i skålen på byrån i hallen” och ”jag bara tog ett kort för jag hade så bråttom”. Det är nog det absolut vanligaste och den ursäkten börjar faktiskt bli lite jobbig att höra. 

Foto: Amir Nabizadeh/TT

– Jag är ledsen att säga det här, men nu har jag jobbat så pass länge att det är svårt att tro på någon ursäkt. Det är ursäkt efter ursäkt, och det är jättehemskt, men det är lite som att man inte riktigt kan lita på någon. 

"Vi har ju hjärtan som alla andra"

Det finns dock tillfällen då man som biljettkontrollant har överseende.

– Det har hänt vissa gånger att folk är påväg till sjukhuset eller kommer därifrån och till och med visar upp ett bevis på det. Då har vi ju förståelse. Vi har ju hjärtan som alla andra, säger Ivana.

Det är heller inte helt ovanligt att resenärer har biljetter som inte aktiverats av spärrvakten, men om kontrollanten då ser att biljetten köpts nyligen kan man se mellan fingrarna.

– Så det finns ju absolut undantag, konstaterar Ivana.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!