Labrador retriever är för tredje året i rad den mest populära hundrasen i Jordbruksverkets register. Arkivbild.
Labrador retriever är för tredje året i rad den mest populära hundrasen i Jordbruksverkets register. Arkivbild. - Foto: TT

Valptrenden fortsätter – fler skaffar hund

I Jordbruksverkets hundregister, där alla hundar enligt lag ska registreras, noterades 78 000 nya registreringar under förra året. Det är 25 procent fler än under 2019, och nio procent fler än rekordåret 2020.


Fakta: Mest populära hundraserna

1. Labrador retriever, 35 876 registrerade hundar

2. Schäfer, 32 410 registrerade hundar

3. Golden retriever, 27 813 registrerade hundar

4. Jack russell terrier, 23 467 registrerade hundar

5. Jämthund, 19 194 registrerade hundar

6. Rottweiler, 15 235 registrerade hundar

7. Fransk bulldogg, 14 290 registrerade hundar

8. Border collie, 14 075 registrerade hundar

9. Chihuahua, långhårig, 13 715 registrerade hundar

10. Chihuahua, korthårig, 13 407 registrerade hundar

Källa: Jordbruksverket

Svenska Kennelklubben, som har ett eget register, såg de högsta siffrorna på nära 50 år och de näst högsta genom tiderna. 62 894 hundar registrerades hos dem under 2021. Det toppas endast av år 1973, då 63 310 nya hundar registrerades.

Labrador retriever är den överlägset mest populära rasen i Jordbruksverkets register, följd av schäfer på andraplats och golden retriever på tredjeplats.

Luna är det vanligaste namnet bland årets nyregistreringar, men bland samtliga fyrbeningar är namnet Molly mest populärt. Därefter kommer Bella och Charlie.

Under senare år har det blivit vanligare med smuggelhundar som säljs på internet. Simon Löfgren på Jordbruksverkets smittbekämpningsenhet uppmanar till att noga undersöka en hund innan man köper den.

"Begär till exempel att få träffa valpen tillsammans med sin mamma i hemmet och kolla upp så att mamman är registrerad i hundregistret. Begär också att hunden är grundvaccinerad och har ett högst 7 dagar gammalt besiktningsintyg från veterinär. Ta inte emot hunden på exempelvis en parkeringsplats, köp den i dess hem", säger han i ett pressmeddelande.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Stubb: Nato ny fas i vårt förhållande

Polisen i Värnamo rapporterar om trafikolycka

"Personbil i singelolycka på E4.", skriver polisen på sin hemsida.

Rapport om drönarattack mot USA-bas i Irak

Flygbasen Ain al-Asad i västra Irak attackerades med drönare under natten till tisdagen, meddelar en källa i det amerikanska försvaret till AP och AFP.

Pensionär? Då kan du få 1 100 kronor mer i plånboken

Höstbudgeten spås innehålla flera skattesänkningar. En grupp som kan få mer pengar i plånboken är de som fyllt 66 år.

Åklagare får prövning av HD för mediebilder

1 timme sedan
Åklagare som kräver att få ut upploppsbilder från Rosengård tagna av fotografer från flera svenska redaktioner beviljas prövningstillstånd av Högsta domstolen (HD).

Pensionär? Därför handlar du mindre hållbart än andra

1 timme sedan
Att vilja handla hållbara varor blir allt mer populärt. Men av de som värdesätter hållbara produkter är den äldre generationen mindre bra jämfört med andra åldersgrupper, visar en ny undersökning.