Direktören för Karolinska universitetssjukhuset, Björn Zoëga, fick löneförhöjning förra året.
Direktören för Karolinska universitetssjukhuset, Björn Zoëga, fick löneförhöjning förra året. - Foto: TT

Sjukhusdirektör tjänar mer än statsministern

Det ger honom en årslön på 3,2 miljoner kronor, vilket är mer än vad exempelvis regionens högsta förvaltningschef, regiondirektören, och hälso- och sjukvårdsdirektören tjänar.


Karolinskadirektörens lön utmärker sig även i jämförelse med chefer i motsvarande position vid landets övriga universitetssjukhus, enligt tidningens granskning. Sahlgrenska universitetssjukhusets direktör Ann-Marie Wennberg Larkö tjänar 170 100 kronor i månaden. Björn Ekmehag, direktör för Skånes universitetssjukhus, har en månadslön på157 400 kronor.

Björn Zoëgas lön är också märkbart högre än den månadslön på 180 000 kronor som statsminister Magdalena Andersson (S) får.

Sjuksköterskor i region Stockholm tjänar i snitt 37 000 kronor i månaden. De fick i fjolårets lönerevision ett genomsnittligt lönepåslag på 2,8 procent, och de så kallade särskilt yrkesskickliga 4,2 procent.

Carina Lundberg Uudelepp, regiondirektör i Stockholm, säger i ett skriftligt svar till DN att lönen för de högsta cheferna sätts utifrån den rådande marknadssituationen, och utifrån kompetens och resultat.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!