En illustration av Epstein Barr-virusets yttre hölje.
En illustration av Epstein Barr-virusets yttre hölje. - Foto: TT

Studie: Herpesvirus orsakar ms

Epstein Barr-viruset, EBV, är ett herpesvirus som drabbar nästan alla människor. De flesta klarar sig helt utan symtom, medan viruset hos en del leder till körtelfeber.


En ny studie som publiceras i tidskriften Science pekar på att genomgången EBV-infektion medför kraftigt ökad risk för att utveckla den allvarliga neurologiska sjukdomen multipel skleros (ms), rapporterar Dagens Medicin.

Jan Hillert, professor i neurologi vid Karolinska institutet, uppger för tidningen att även tidigare forskning, däribland svensk sådan, pekat på EBV som en förutsättning för att utveckla ms.

— Men då runt 95 procent av befolkningen bär på viruset, och ms ändå är relativt sällsynt har det fram till nu varit svårt att veta hur viktig faktorn är, säger han.

— Det här är en mycket elegant studie som påtagligt stärker misstanken om att den här infektionen är nödvändig för att personer ska utveckla multipel skleros.

I den nya studien har forskare analyserat blodprov från amerikanska militärer som senare drabbats av ms.

Bland de personer vars första blodprov visade negativt för EBV, men som senare testade positivt, var risken att få ms 32 gånger högre jämfört med dem som förblev oinfekterade.

Enligt forskningsgruppen är kopplingen så stark att den inte kan förklaras av andra kända riskfaktorer för ms. Fynden anses därmed styrka att EBV är den främsta orsaken bakom sjukdomen.

— Att eliminera EBV framstår än mer som det största hoppet att helt förhindra ms, säger Jan Hillert till Dagens Medicin.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Norrmän hamstrar ägg i Sverige

Så kan kriget fortsätta trots fördömanden

Världssamfundet har satt ned foten om en vapenvila, åtminstone på pappret. Säkerhetsrådets krav lämnar tolkningsutrymme och har åsidosatts förr. Israel fortsätter att bomba Gazaremsan.

Japan återupptar Unrwa-stöd

Japan är i färd med att återuppta sitt stöd till FN:s krisdrabbade hjälporganisation för palestinska flyktingar, Unrwa – som koordinerar närapå alla hjälpsändningar till Gaza – meddelar landets regering.

Påven kysste kvinnliga interners fötter

Påve Franciskus markerade i år skärtorsdagens ankomst genom att tvätta och kyssa tolv kvinnliga interners fötter i ett fängelse utanför Rom.

Lite uppåt i Asien

Det var omkring en halv procent upp för ledande börsindex i Japan och Kina i fredagens inledande handel, en dag då börsen i Hongkong har helgstängt.

Sydkorea sågar ryskt veto i FN

Sydkorea riktar skarp kritik mot Rysslands beslut att stoppa förnyandet av en grupp FN-experter som övervakar internationella sanktioner mot Nordkorea.