Tisdag 18 Jan
Stockholm

Säpo missade varningssignalerna i Magdalena Anderssons städbolag

Städfirman som Andersson anlitat ska dels ha fuskat med skatten och betalat ut alldeles för låga löner.
Städfirman som Andersson anlitat ska dels ha fuskat med skatten och betalat ut alldeles för låga löner. Foto: Fredrik Sandberg/TT, Amir Nabizadeh/TT

Enligt en granskning ska företagaren som ägde städfirman Magdalena Andersson anlitat dels ha använt bluffakturor, skattefuskat och betalat alldeles för låga löner.

Kommentera (4)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Strax innan jul gick ett larm av i statsminister Magdalena Anderssons bostad i Nacka, strax utanför Stockholm.

På plats omhändertogs en papperslös kvinna, som sedan tidigare varit efterlyst och planerats avvisas från Sverige.

Företaget anlitades av Andersson 2005

Kvinnan var städerska för ett företag som Andersson anlitat sedan 2005 eller 2006. Enligt uppgifter till Expressen ska Säpo, som ansvarar över ministrarnas säkerhet, ha missat flera varningssignaler om företaget.

Säpos kommunikationschef Nina Odermalm Schej sade tidigare att området kring städpersonal i hemmet inte är deras uppdrag att kontrollera, något som senare fick stark kritik.

Ägaren till städfirman betalade inte skatt

Enligt en granskning av Expressen ska företagets ägare vara en 55-årig man. Bolaget ska enligt uppgifter från 2014 som återfinns hos Skatteverket, tingsrätten, kammarrätten och Förvaltningsrätten inte betalat sina skatter och att de då påstås ha anlitat svart arbetskraft.

Städfirman ska enligt de beräkningar som finns hos Skatteverket ha betalat 900 000 kronor i svarta löner under 2005 och 700 000 kronor 2006 – vilka är åren som statsministern själv anlitade bolaget.

2009 anklagades ägaren för att ha använt bluffakturor för städtjänster i ett av två bolag och han dömdes samma år till ett års fängelse för grovt bokföringsbrott och grovt skattebrott.

Mannen använde sig av falska fakturor

Ägaren friades kort efter i hovrätten, men under samma period överklagade han Skatteverkets upptaxering och straffskatten. Kammarrätten gjorde klart att mannen använt sig av falska fakturor och att han under perioden kunnat tillgodogöra sig kostnaden.

Mannen nekades dock prövningstillstånd i Högsta förvaltningsdomstolen och domen vann därav laga kraft i april 2011.

Dömdes till tre års fängelse

En man som varit målvakt i bolagen, alltså agerat styrelseledamot utan att ta del av verksamheten, erkände enligt Expressen att hans enda arbete i bolagen var ”att ställa ut osanna fakturor och att kontant återbetala fakturabeloppen”. Han dömdes 2009 till tre års fängelse för tre fall av medhjälp till grovt bokföringsbrott, grova bokföringsbrott, tre fall av medhjälp till grovt skattebrott och vapenbrott.

I samma veva dömdes flera andra företagare för att han använt sig av mannens tjänster.

Anställd hos städföretaget hade tungt kriminellt register

2018 uppdagades information om en tungt kriminell man, i dag i 45-årsåldern, som under året för riksdagsvalet bodde på samma adress som städbolaget.

I dag är mannen under psykiatrisk tvångsvård, men redan under 2018 hade han ett tungt belastningsregister som innefattade bland annat misshandel, vapenbrott och narkotikabrott.

2020 dömdes mannen till drygt ett års fängelse för misshandel och grovt olaga brott. Han ska också ha varit en del av huliganföreningen Firman Boys.

Det framkom 2019 att mannen ska ha hjälpt företagsägaren med ”diverse göromål under det senaste året” och i ett mejl till Expressen skriver företagsägaren att han är medveten om 45-åringen och att han fick flytta ut när ägaren fick reda på hans register.

Återkrav på drygt 600 000 kronor

2020 hade Magdalena Andersson posten som finansminister, varpå hon lanserade landets största stödpaket genom svensk historia till företag som drabbats hårt av pandemin.

Städbolaget hade under 2018 och 2019 en omsättning på omkring 4,7 miljoner kronor. Under 2020 slog de rekord med 6 miljoner kronor och presenterade en miljon kronor före skatt i vinst i årsredovisningen. Ett stöd för korttidspermittering hade också betalats ut, men om företaget hade granskats närmre skulle det snarare handla om ett återkrav på cirka 600 000 kronor från städbolaget.

När Tillväxtverket sedan stoppade företaget i en kontroll, visade det sig dessutom att felaktiga löner betalats ut till flera av de anställda, varpå Tillväxtverket drog i bromsen för hela stödet.

Nu har städfirman ett återkrav på 589 251 kronor, något som de överklagade till Förvaltningsrätten i november.

Ägaren kommenterar fallet i ett mejl till Expressen:

”Vi har överklagat det pga att vi anser att dom tagit beslutet på felaktiga grunder.

Kommentera (4)
Kopiera länk
Dela