Genrebilder Högsta domstolen.
I en ny granskning visar det sig att mannen kan ha haft ett falskt pass. - Foto: Magnus Andersson/TT

Våldtäktsman fick 840 000 i skadestånd – kan ha haft falskt pass

Mannen som utsatt två kvinnor i Malmö för våldsamma våldtäkter fick senare ett skadestånd på nära en miljon kronor, då han uppgavs vara under 18 år när brotten begicks. Men nu visar det sig att mannen kan ha haft ett falskt pass.


Under våren 2017 utsattes två kvinnor i Malmö för våldtäkter under tortyrliknande former. Två bröder dömdes till fängelse och utvisning för brotten. Båda männen dömdes mot sitt nekande.

I slutet av sommaren 2021 stod det klart att en av männen, som nu är 20 år gammal, var under 18 år när han begick en av våldtäkterna. Han beviljades därför ett skadestånd på 840 000 kronor eftersom han fått ett för hårt straff för sin ålder, vilket Nyheter24 tidigare rapporterat om.

När han senare släpptes ut ur fängelset skulle han ha utvisats till Syrien, där han är medborgare, men på grund av det rådande säkerhetsläget i landet har 20-åringen beviljats skyddsstatusförklaring. Under sin väntan på utvisning har han begått nya brott, läs mer om det här.

Petra om våldtäkten: Han ströp mig tills jag svimmade

I kvällens Uppdrag granskning ”Våldtäktsmannen och skadeståndet” träffar de Petra som våldtogs i sitt eget hem, där hon hotades med pistol, och där bröderna turades om att misshandla och våldta henne.

– Och de slog mig, och så till slut ströp han mig så mycket att jag svimmade, berättar hon i programmet och fortsätter:

– Förmodligen var de också rädda för att de kanske mördat mig.

Foto: Johan Nilsson/TT

Flera insamlingar startades för kvinnorna

Rubrikerna om våldtäktsmannen som fick nära en miljon kronor i skadestånd väckte avsky och raseri i hela Sverige, och det var flera som startade insamlingar för att visa sitt stöd för de utsatta kvinnorna.

Den tidigare riksdagsledamoten Hanif Bali (M) samlade ihop två miljoner kronor till en av kvinnorna som inte fått ut hela sitt skadeståndDaniel Beijner, som driver Salong betong, startade också en insamling som även gick till en kvinnojour.

Våldtäktsmannen som fick skadestånd kan ha haft falskt pass

I kvällens Uppdrag granskning avslöjas det att 20-åringen, som uppgav sig vara 16 år när brotten begicks, kan ha haft ett falskt pass. Det pass som användes för att styrka mannens ålder.

Detta för att giltighetstiden i passet avviker från det normala när det kommer till syriska pass. Om man är under 18 år får passet normalt sex års giltighetstid, men men om man fyller 18 under den tiden får man giltighetstid upp till den dagen.

Kammaråklagare Kristina Amilon. Foto: Johan Nilsson/TT

Det står att mannen var 12 år när passet utfärdades, med en giltighetstid på fyra år, vilket borde vara sex år. Något Annica Ihrner, dokumengranskare vid Migrationsverket, uppmärksammade.

Åklagaren Kristina Amilon säger, i Uppdrag granskning, att passet har kontrollerats av gränspolisen.

– Vi fick det granskat och fick uppgiften om att det skulle vara äkta, säger hon.

Här finns hela granskningen.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!