Serien "Fadime" har premiär på Viaplay under 2022.
Serien "Fadime" har premiär på Viaplay under 2022. - Foto: Jörgen Hagelqvist/TT och Gorm Kallestad/NTB/TT

Allt om Viaplay-serien "Fadime": Hedersmordet, premiären och kritiken

Hedersmordet på 26-åriga Fadime Sahindal, som skakade hela Sverige år 2002, kommer att bli en serie i sex delar hos Viaplay. Nyheter24 reder ut allt om vad den nya Viaplay-serien baseras på, när den har premiär hos streamingtjänsten och kritiken som den fått.


Den 21 januari 2002 sköts 26-åriga Fadime Sahindal till döds med två skott på nära håll i sin systers lägenhet i Uppsala. Skjutningen beskrevs av polisen som en ren och skär avrättning.

Fadime Sahindals pappa dömdes för hedersmordet

Senare dömdes Fadime Sahindals egen pappa, Rahmi Sahindal, för mordet i både tingsrätten och hovrätten. 

Motivet till det kallblodiga dådet var, enligt domen som Nyheter24 tagit del av, hedersrelaterat: pappan ansåg att Fadime vanhedrat släkten genom att ha en svensk pojkvän.

Rahmi Sahindal blev villkorligt frigiven i augusti 2018. Läs mer om det här.

Viaplay gör dramaserie om mordet på Fadime

I mars 2021 meddelade Nent Group, som äger Viaplay, att man kommer att släppa en dramaserie om hedersmordet på Fadime Sahindal.

Foto: Mark Earthy/TT

Enligt ett pressmeddelande från bolaget ska man ha fått stöd för serien av en panel "bestående av 12 experter med djupgående kunskap om hedersrelaterade ämnen". Även Fadimes tidigare advokat Leif Ericksson har bistått produktionen.

– Jag tänker ofta på Fadime, jag besöker fortfarande regelbundet hennes grav. Hon har något väsentligt att lära oss, och jag är tacksam över att få möjlighet att vara en del i det här viktiga projektet, säger han i pressmeddelandet. 

"Fadime" är baserad på boken "Du ska dö"

Den nya serien kommer dels vara baserad på polisutredningarna efter mordet på Fadime Sahindal, dels vara baserad på boken "Du ska dö" som gavs ut 2014.

Systern Songül Sahindal och advokaten Leif Ericksson. Foto: Jack Mikrut/TT

Boken är skriven av den tidigare nämnda advokaten Leif Ericksson, som även företrädde Fadimes syster Songül, och författaren Ulf Broberg

Då har Viaplay-serien "Fadime" premiär

Inspelningarna av "Fadime", som kommer att bestå av sex avsnitt, inleddes under sommaren 2021.

Än så länge har man inte specificerat något exakt datum för när "Fadime" kommer att ha premiär på Viaplay, men serien ska dyka upp på streamingtjänsten någon gång under 2022.

Fadimes familj riktar kritik mot Viaplay-serien

Skådespelaren och regissören Nisti Stêrk var till en början engagerad i den nya serien "Fadime", men tog i maj 2021 avstånd från projektet.

”Det här projektet har varken min eller Fadimes familjs välsignelse”, skrev hon i ett inlägg på Facebook då. 

Även familjen ska ha uttryckt kritik mot Viaplay-serien eftersom man hade velat att just Nisti Stêrk, som har en bakgrund i den kurdiska kulturen, ledde projektet, rapporterar SvD.

Nisti Stêrk. Foto: Christine Olsson/TT

– Det blir förtal känner jag – de skriver om våra liv, våra barndomsminnen, men jag känner inte igen mig, ska en anonym familjemedlem ha sagt till tidningen.

Men trots kritiken kommer serien alltså att sändas.

– Den som stod närmast henne när det stormade som värst var Leif Ericksson. Han tror att hon hade velat att den här historien berättas, sade Susanne Nylén, presschef på Nent Group, efter kritiken, enligt DN.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!