Lördag 21 Maj
Stockholm

Starka stödet för S håller i sig

Det starka stödet håller i sig för Magdalena Anderssons socialdemokrater.
Det starka stödet håller i sig för Magdalena Anderssons socialdemokrater. Foto: TT

Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, anser att upprepningen av decembersiffran visar att S nu etablerat sig kring 30 procents väljarstöd.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Fakta: Sifoundersökningen

Undersökningen har genomförts av Sifo på uppdrag av SvD och GP och bygger på intervjuer med 6 692 slumpmässigt utvalda personer från 18 år och uppåt.

Intervjuerna genomfördes mellan den 10 och 20 januari 2022. Cirka 1 000 av intervjuerna är gjorda per telefon, resten svarade via en webbpanel.

Telefonintervjuerna viktas högre, vilket innebär att 50 procent av totalresultatet baseras på telefonintervjuerna och 50 procent på webbintervjuerna.

— Nu handlar det snarare om hur man förvaltar det stödet, säger han till GP.

Samtidigt fortsätter kräftgången för krispartierna Miljöpartiet och Liberalerna. MP får 3,0 procent och L stannar på 2,9 procent. Båda ligger således med marginal kvar under riksdagsspärren.

De största oppositionspartierna noterade smärre ökningar inom den statistiska felmarginalen. Moderaterna får 20,9 procent, och Sverigedemokraterna landar på 19,7 procent.

Kristdemokraterna backade i sin tur med 0,7 procentenheter, från 5,1 till 4,4 procent. Det är den enda förändring som är statistiskt säkerställd i mätningen.

Centern får 7 procent och Vänsterpartiet får 9,6 procent.

Med Miljöpartiet och Liberalerna borträknade, då de hamnar under riksdagsspärren, får S, C och V 47,7 procent av rösterna, medan M, KD och SD får 44,5 procent.

TT
Kommentera
Kopiera länk
Dela