På Nobeldagen utsattes Nobelprisets webbsidor i Sverige och Norge för en cyberattack, som kunde avvärjas. Arkivbild.
På Nobeldagen utsattes Nobelprisets webbsidor i Sverige och Norge för en cyberattack, som kunde avvärjas. Arkivbild. - Foto: TT

Cyberattack mot Nobelprisets hemsidor

På Nobeldagen, den 10 december förra året, utsattes Nobelprisets webbsidor i Sverige och Norge för en cyberattack, rapporterar Ekot. Attacken kunde dock avvärjas.


Attacken, som nu har polisanmälts i båda länderna, var en så kallad distribuerad belastningsattack mot webbplatserna och ägde rum när prisceremonierna sändes från Oslo och Stockholm. Nobelstiftelsen ser allvarligt på händelsen.

Tidigare förra året attackerades också en digital konferens som Nobelstiftelsen anordnade med amerikanska National Academy of Sciences. Innan dess hade det skett påtryckningar från kinesiskt håll om att inte låta tidigare fredspristagaren Dalai lama och ytterligare en nobelpristagare delta.

Vem som ligger bakom båda attackerna har ännu inte kunnat identifieras.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Mamma döms – tatuerade dödskalle på sonen

Varningen: Kontanter riskerar att bli oanvändbara

Riksbanken varnar för att kontanter kan bli "i det närmaste oanvändbara i Sverige" om åtgärder inte vidtas. – Vi behöver bromsa en utveckling där vi är på väg mot att allt färre kan betala med kontanter, säger Elin Ritola, enhetschef för betalningsanalys och innovation på Riksbanken, till SVT.

Bröt mot yttrandeförbud: Trump riskerar fängelse

Åklagarens stjärnvittne utmålas som en "vanhedrad brottsling" och "liberala aktivister" påstås ha försökt ta sig in i juryn. Trots juridisk munkavle har Donald Trump inte hållit sig från att diskutera sin brottmålsrättegång i sociala medier eller tv. Nu ska domaren ta ställning till eventuella straff.

Polisen i Örebro rapporterar om brand

"Det ryker från en fläkt på taket till ett flerfamiljshus på väster i Örebro.", skriver polisen på sin hemsida.

Hamnarbetare döms i kokainmål

En man som varit anställd i Helsingborgs hamn i närmare 30 år döms, tillsammans med en 49-årig man, till två års fängelse vardera för bland annat förberedelse till synnerligen grov narkotikasmuggling.

Jurist döms för bedrägeri mot äldre

En jurist i Malmö döms till fängelse i fem och ett halvt år och näringsförbud i sju år för bedrägeri mot äldre och demenssjuka klienter. Han fälls för 14 fall av bedrägeri mot sina klienter.