Torsdag 18 Aug
Stockholm

Budskapet i utsatta området väcker oro: "Inte värt att arbeta"

Lokalpolitikern Mursal Isa (MP) varnar för att skadliga budskap sprids i Tjärna Ängar.
Lokalpolitikern Mursal Isa (MP) varnar för att skadliga budskap sprids i Tjärna Ängar. Foto: SVT och Fredrik Sandberg/TT

Flera svenska kommuner saknar en plan för hur man ska arbeta mot segregation i utsatta områden, visar SVT:s Uppdrag granskning. I Borlänge varnar nu lokalpolitiker för att skadliga budskap sprids i området Tjärna Ängar – bland annat att det inte lönar sig att jobba eller lära sig svenska.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Av landets 28 kommuner är det bara tre kommuner – Linköping, Järfälla och Uppsala – som har en särskild strategi för hur man ska arbeta med utsatta områden. Det visar en undersökning i SVT:s Uppdrag granskning.

Bland de kommuner som saknar handlingsplan finns Borlänge, där området Tjärna Ängar klassas som utsatt område sedan 2015.

Mursal Isa (MP) om budskapen i Tjärna Ängar

I avsnittet varnar nu lokalpolitikern Mursal Isa (MP), ordförande i Kultur- och Bildningsnämnden i Region Dalarna, för att problematiska budskap sprids i det utsatta området Tjärna Ängar.

Mer specifikt menar Isa, som själv bott i Tjärna Ängar under flera års tid, att interna, felaktiga, budskap har fått större genomslagskraft bland nyanlända än budskapen som kommunen försöker förmedla. 

Foto: Fredrik Sandberg/TT

– "Det är inte värt att lägga så mycket tid och energi på att lära sig det svenska språket" och "det lönar sig inte att arbeta". Det är den information som är starkast, säger han i Uppdrag granskning och fortsätter:

– Och det tredje är: "om du vittnar eller talar om ett brott som begås här eller vem som begår det, då löper du en risk att bli skadad av de här kriminella grupperna. Så vittna inte".

Polisen i Borlänge: "Vi har misslyckats"

Antalet anmälda brott i Tjärna Ängar minskade kraftigt under 2019, men polisens oro för utvecklingen i området kvarstår – mycket på grund av de kriminella nätverk som styr.

– Vi har misslyckats. Det tror jag alla kan skriva under på, säger lokalpolisområdeschef Thomas Hellgren, i Uppdrag granskning.

Reportaget "Riskområde: Tjärna Ängar" i Uppdrag granskning sänds klockan 20.00 den 26 januari i SVT1 och på SVT Play. 

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.