KÄRNAVFALLKOMM: EN VIKTIG MILSTOLPE, ENLIGT SKB

Beslutet beskriver han som en viktig milstolpe.


— Vi är jättestolta och glada här på SKB. Efter 40 års forskning och en ansökan som vi lämnade in 2011 får vi äntligen ett erkännande och förtroendet att bygga färdigt ett slutförvarssystem för Sverige, säger SKB:s vd Johan Dasht till TT.

— Det är först nu som ärendet skickas vidare till mark- och miljödomstolen där villkorsförhandlingarna startar, och när den processen är klar och vi får ett byggtillstånd och villkoren är klara, då kan vi börja bygga de här anläggningarna som vi har pratat om.

TT: Från miljöorganisationers håll hörs kritik och det talas om att metoderna är osäkra, vad svarar du dem?

— Den kritik som finns i den här frågan har tillfört någonting under resans gång, genom att många av frågorna har granskats om och skickats till andra experter, både nationella och internationella och till olika universitet, och det som har blivit resultatet är att våra resultat bekräftats.

TT: Men de som känner oro nu, vad kan du säga till dem?

— Jag tror att i den här frågan, precis som i allt annat, så får man helt enkelt lita på den etablerade forskningsvärlden och den svenska expertmyndigheten som har granskat det här flera gånger om.

Regeringen ställer ett antal villkor i beslutet för den fortsatta processen, det framgick under presskonferensen.

— Nu har vi hört en del av det muntligt under presskonferensen, så det behöver vi förstås analysera och återkomma till, säger Johan Dasht.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Netflix krossade förväntningarna

2 timmar sedan

Soldater varnas efter fylleri på Livgardet

2 timmar sedan
Tre soldater på Livgardets regemente i Kungsängen varnas av Försvarsmakten efter ett fylleslag en kväll i mars, rapporterar Mitti.

Trump vinnare på dyster New York-börs

2 timmar sedan
Det går tungt på Wall Street. För femte handelsdagen i rad stängde New York-börsens breda index, S&P 500, på minus – ned 0,2 procent. Det är den längsta svackan sedan i oktober, enligt CNBC.

Svenske miljardärens hustru död

2 timmar sedan
Julia Rausing, Tetra Pak-arvingen Hans Kristian Rausings andra fru, har avlidit efter en längre tids sjukdom, meddelar familjen i ett uttalande.

Polisen i Nordmaling rapporterar om trafikkontroll

2 timmar sedan
"Lögdeå, resultat efter stor trafikkontroll", skriver polisen på sin hemsida.

Polisen i Eskilstuna rapporterar om trafikolycka

3 timmar sedan
"Kvinna till sjukhus efter trafikolycka.", skriver polisen på sin hemsida.