Illustration från förhandlingens första dag. Kvinnan och hennes försvarare i mitten, till vänster åklagare Reena Devgun.
Illustration från förhandlingens första dag. Kvinnan och hennes försvarare i mitten, till vänster åklagare Reena Devgun. - Foto: TT

Åklagare: Kvinnan bör dömas till minst åtta år

Den 49-åriga kvinna som åtalats för krigsbrott bör dömas till minst åtta års fängelse, kräver åklagarna.


Fakta: Åtalet mot kvinnan

Den 49-åriga kvinnan åtalas för grov krigsförbrytelse och folkrättsbrott, grovt brott. Båda brottsrubriceringarna gäller samma gärning. Det som tidigare hette folkrättsbrott blev krigsförbrytelse genom en lagändring 2014.

Brottet ska enligt åklagarna begåtts genom användande av barnsoldat. Åklagarna hävdar att kvinnan tillsammans och i samförstånd med andra sett till att sonen rekryterats och kontinuerligt använts "för direkt deltagande i fientligheterna av en väpnad grupp".

Kvinnan är åtalad misstänkt för att ha medverkat till att hennes son användes som barnsoldat för terrorgruppen IS under fyra år. Pojken dödades i Syrien som 16-åring.

— Han dör som en konsekvens av att han används som barnsoldat och att han måste rimligtvis ha utsatts för ett synnerligen svårt lidande under den här brottstiden, säger Reena Devgun, en av åklagarna i målet, enligt P4 Halland.

— Hon är av central betydelse för att just det här barnet ska komma kunna användas av IS och vi menar på att hon ska dömas därefter.

Kvinnan förnekar brott och hennes advokat Mikael Westerlund anser att åtalet ska ogillas. Enligt Westerlund har åklagarna inte lyckats bevisa att kvinnan haft möjlighet att hindra sonen från att användas som barnsoldat.

Dom i målet kommer den 18 februari.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Lyft för e-handeln efter svag period

Kraftigt vinstlyft för Nordea

Den Helsingforsbaserade storbanken Nordea redovisar en rörelsevinst före kreditförluster på 1 796 miljoner euro för årets första kvartal. Det kan jämföras med 1 499 miljoner euro under motsvarande kvartal ett år tidigare.

SMHI: Risk för extra besvärligt väglag

SMHI varnar för risk för "extra besvärligt väglag" under morgonen i mellersta Svealand och Götaland. Orsaken är att regn och snöfall väntas.

Klimatförändring bakom extrem värmebölja i Mali

I nästan en vecka steg temperaturerna långt över 40 grader och mer än hundra människor dog. Den extrema värmeböljan i Sahel och Västafrika hade varit osannolik utan klimatförändringen, enligt en ny studie.

Barn som ber föräldrar swisha får sällan nej

Nästan vart tredje barn mellan 8 och 18 år ber regelbundet sina föräldrar om pengar via Swish – och 70 procent av dem får nästan alltid sin vilja igenom, visar en ny undersökning. Man gör nog både sig själv och sitt barn en björntjänst om man swishar lite till höger och vänster, säger Ica-bankens vardagsekonom Magnus Hjelmér.

Här är namnen att ha koll på i Trumprättegången

Den är historisk i flera avseenden. För första gången pågår en brottmålsrättegång mot en före detta president i USA. I centrum för processen mot Donald Trump står utbetalningar till bland annat en porrskådespelare, för att få henne att hålla tyst om känslig information. Trump nekar till samtliga 34 åtalspunkter. Här är personerna att ha koll på.