Regeringens förslag om hårdare kontroll av konfessionella friskolor är otillräckliga, anser Liberalernas Fredrik Malm. Arkivbild.
Regeringens förslag om hårdare kontroll av konfessionella friskolor är otillräckliga, anser Liberalernas Fredrik Malm. Arkivbild. - Foto: TT

Kritik om tama åtgärder mot religiösa friskolor

Regeringens lagförslag om hårdare kontroll av konfessionella friskolor är inte tillräckligt anser Liberalerna – liksom Socialdemokraternas ungdomsförbund (SSU).Från friskolehåll hörs mer positiva röster, men också en oro för godtyckliga bedömningar.


Regeringen kommer inte att lägga något förslag om ett stopp för nyetablering av konfessionella friskolor i nuläget, meddelade skolminister Lina Axelsson Kihlblom på en pressträff på fredagen.

I stället ska kontrollen skärpas och reglerna för att hålla konfessionella inslag borta från undervisningen förtydligas.

— Det är ju viktiga åtgärder men det är inte tillräckligt, särskilt inte om man ser till det som har skett på exempelvis Römosseskolan i Göteborg, säger Fredrik Malm, skolpolitisk talesperson för Liberalerna.

"Behöver skarpare kontroll"

Han anser att det förslag som nu ligger på bordet, där en hårdare granskning av friskolornas huvudmän och styrelser är ett av de bärande inslagen, borde ha varit mer långtgående med ett stopp för nyetableringar.

— Man behöver införa en skarpare kontroll, inte bara av ägare utan även av rektorer och skolchefer och man bör stoppa nya konfessionella skolor från att etablera sig i Sverige, säger Malm, som anser att det finns många exempel på skolor som bidrar till radikalisering och ökad segregering.

Kritik från SSU

Även Socialdemokraternas eget ungdomsförbund SSU är kritiskt.

"Det är hög tid att förbjuda religiösa friskolor. Skolan ska inte vara en plats för religiös inskolning och uppmuntra till religiös segregation. Varken kristna sekter, imamer eller aktieägare ska styra skolan", säger SSU-ordförande Lisa Nåbo, i en skriftlig kommentar till TT.

Socialdemokraterna vill ha ett förbud mot alla friskolor med religiös inriktning, men det finns det inte majoritet för i riksdagen, framhöll skolministern på pressträffen.

Nåbo anser att riksdagen bör få ta ställning i frågan.

"Godtycklig bedömning"

Hos Friskolornas riksförbund välkomnar man skärpta regler och kontroll. Däremot finns det en skepsis mot delar av det så kallade Demokrativillkoret, som bland annat ska göra det möjligt att väga in uttalanden på social medier i samband med en ägar- och ledningsprövning.

— Om man ska titta på vad någon har skrivit på sociala medier eller sagt i privata sammanhang utan att det finns en tydlig riskkoppling i förhållande till det man har sagt, då finns det risk för att det blir en ganska godtycklig bedömning, säger Ulla Hamilton, vd för Friskolornas riksförbund.

TT: Kan det inte finnas en poäng i att man utvidgar kontrollen för att kunna få med relevant information som man annars hade missat?

— I så fall tycker jag att man ska göra det för alla skolor och inte bara för friskolor. Inte minst eftersom en klar majoritet av alla elever går i kommunala skolor.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Radio: Man hotar spränga sig på iranskt konsulat

Kina tvingar Apple att ta bort mobil-appar

Den amerikanska Iphone-tillverkaren Apple har plockat bort flera av de allra populäraste apparna ur bolagets app-butik i Kina, rapporterar tidningen The Wall Street Journal.

Ödesstund för Ukrainapaketet – och talmannen

Världen håller andan när USA:s kongress står i begrepp att rösta om stöd till Ukraina och Israel – hjälp som är avgörande för de pågående krigen. Även talman Mike Johnson är på helspänn. Hjälppaketen gör att han riskerar att avsättas av högerflanken i sitt eget parti.

Nytt vulkanutbrott i Indonesien

Vulkanen Raung i Indonesiens norra övärld spyr återigen aska mot skyn. På fredagen har en 400 meter hög rökpelare uppmätts av landets myndigheter.

Stormen kring Kinberg Batra - detta har hänt

Kompisrekryteringar och rymdfakturor. Förra året tillträdde den tidigare Moderatledaren Anna Kinberg Batra som landshövding i Stockholm. Nu stormar det rejält kring henne.

Då sänks skatten för en miljon svenskar – är du en av dem?

1 timme sedan
Det senaste året har inte inneburit några stora sänkningar av skatter för de svenska hushållen. Istället har man trängts av höga räntor, dyrare varor och faktiskt flera skattehöjningar. Américo Fernández är privatekonom på storbanken SEB och spår sänkningar av flera skatter i höst. – Sverige har starka finansiella muskler, säger han till Nyheter24.