Hur fungerar egentligen "Hesa Fredrik"?
Hur fungerar egentligen "Hesa Fredrik"? - Foto: Karl Melander/TT, Henrik Montgomery/TT

Såhär kommer det låta om det blir krig i Sverige

Ett krig pågår i Ukraina efter att Rysslands president Vladimir Putin inledde en omfattande attack. Hur hade det låtit om Ryssland valde att invadera Sverige?


Under torsdagsnatten den 24 februari gick Ryssland in i en storskalig militär insats i Ukraina.

Explosioner har förekommit i både Kiev, Kharkiv, Odessa och Mariupol. Invånarna i Ukraina har vittnat om höga smällar och enligt uppgifter har folk avlidit till följd av attacker. Även ryska militärplan ska ha skjutits ner av det ukrainska försvaret.

Så fungerar utomhuslarmet "Hesa Fredrik"

Det är oroliga tider i Europa efter Rysslands invasion av Ukraina och lägesbilden av våra grannar i öst skapar ängslan hos många.

Även om det just nu inte ser ut som att Ryssland planerar att invadera Sverige, så kan det vara bra att hålla sig uppdaterad kring viktig information. I det ingår bland annat att veta hur landets utomhuslarm fungerar.

Många har hört talas om "Hesa Fredrik", vilket är det utomhuslarm som används vid eventuella attacker, kriser och allvarliga händelser. "Hesa Fredrik" används för olika ändamål, varpå det kan vara bra att kunna skillnaden.

Hur låter ett beredskapslarm?

Ett beredskapslarm ljuder över landet om regeringen vill meddela att det råder akut krigsfara eller att landet befinner sig i krig.

Du känner igen ett beredskapslarm om det går en signal i 30 sekunder, med uppehåll på 15 sekunder, i totalt fem minuter.

Vad ska jag göra om jag hör ett beredskapslarm?

Om du hör ett beredskapslarm ska du omedelbart ta dig inomhus och lyssna på Sveriges Radio P4 för vidare information. Här måste du också vara beredd på att lämna bostaden med kort varsel, så ta med dig viktiga dokument såsom pass och andra id-handlingar, varma kläder och något att dricka.

Är du krigsplacerad så ska du ta dig till den plats du blivit tilldelad.

"Hesa Fredrik". Bildkälla: Henrik Montgomery/TT

Hur låter ett flyglarm?

Ett flyglarm ljuder en signal med korta stötar under en minut.

Ett flyglarm hörs ifall det militära försvaret upptäcker ett hotfullt luftangrepp.

Vad ska jag göra om jag hör ett flyglarm?

Sök skydd omedelbart i närmaste skyddsrum eller källare.

VMA – Viktigt meddelande till allmänheten

Ett Viktigt meddelande till allmänheten, förkortat VMA, används när allmänheten behöver varnas vid händelser som stora bränder, störningar i viktiga samhällsfunktioner eller gasutsläpp.

Oftast kan du läsa ett VMA via mobiltelefonen, radio eller internet, men är händelsen allvarlig så kan "Hesa Fredrik" sända ut en signal på sju sekunder, med uppehåll på 14 sekunder, som sedan upprepas sex gånger.

Ett VMA på en mobiltelefon. Bildkälla: Janerik Henriksson/TT

Ett VMA testas alltid klockan 15 första helgfria måndagen i mars, juni, september och december.

Vad ska jag göra om jag hör ett VMA?

Om du befinner dig i det drabbade området ska du genast gå inomhus, stänga fönster, dörrar och ventilation och söka dig efter säker information via Sveriges Radio P4. Du kan också hitta mer på Krisinformation.se eller genom att ringa 113 13.

Då är faran över

Om du hör en ihållande signal på 30 sekunder så tyder det på att faran är över. Nu får du öppna fönster och gå utomhus igen.

Här kan du läsa mer om vad som händer ifall kriget kommer till Sverige.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Försäljningslyft för kosmetikabjässen L'Oréal

Stormen kring Kinberg Batra - detta har hänt

Kompisrekryteringar och rymdfakturor. Förra året tillträdde den tidigare Moderatledaren Anna Kinberg Batra som landshövding i Stockholm. Nu stormar det rejält kring henne.

Facket om Kinberg Batra: Toxisk ledarstil

Facket riktar hård kritik mot landshövding Anna Kinberg Batra, vars ledarstil beskrivs som toxisk.

Kinesiska miljonstäder sjunker

Nästan hälften av Kinas storstadsområden sjunker mer än tre millimeter om året, visar en ny studie publicerad i den vetenskapliga tidskriften Science. 270 miljoner personer bor i områdena vilket motsvarar 29 procent av Kinas befolkning, rapporterar CNN.

Två gripna för attack mot Navalnyjs stabschef

Två personer har gripits i Polen, misstänkta för att i Litauen ha attackerat den döde ryske regimkritikern Aleksej Navalnyjs tidigare stabschef med en hammare.

Misstänkt för kvinnomord i Södertälje släppt

En 35-årig man som suttit häktad misstänkt för mord på en närstående kvinna i Ronna i Södertälje i mars har släppts.