Personer med koppling till det så kallade Vårbynätverket, bild ur polisens förundersökning i det rekordstora målet. Arkivbild
Personer med koppling till det så kallade Vårbynätverket, bild ur polisens förundersökning i det rekordstora målet. Arkivbild - Foto: TT

Hovrätten fastställer domen mot Vårbynätverket

När Vårbynätverket dömdes i tingsrätten utdelades totalt 147 fängelseår till 27 personer med koppling till den kriminella grupperingen. Nu har hovrätten prövat det stora målet – om bland annat mordförsök, vapenbrott och storskalig narkotikahandel – och kommer med sin dom.


Bakgrund: Processen mot Vårbynätverket

Rättegången är ett av de största gängmål som Stockholm har sett och handlar om grov och organiserad brottslighet kopplat till ett kriminellt nätverk i södra Stockholm.

Det så kallade Vårbynätverket har beskrivits som mycket hierarkiskt och militärt inspirerat med en tydlig ledare i toppen – som i tingsrätten dömdes till 17 år och 10 månaders fängelse för inblandning i nästan samtliga åtalspunkter. Under honom har det funnits en "platschef" i Vårby, samt "mellanchefer" eller "kaptener". Dessa kaptener har i sin tur styrt över personer som beskrivs som "kaptener i fält". Längst ned i hierarkin hittas mycket unga personer, som kan kallas soldater eller utförare. Man har också samarbetat med nätverk i andra områden.

Totalt dömdes 27 personer i tingsrätten, som sammantaget utdömde 147 års fängelse i målet. Bevisningen bygger till stora delar på kommunikation från krypteringstjänsten Encrochat.

Både åklagare och tilltalade har överklagat tingsrättens dom och i slutet av september inleddes hovrättsförhandlingen i målet.

Källa: Södertörns tingsrätt, Svea hovrätt, m.fl.

Vårbynätverket, ett kriminellt nätverk baserat i Stockholm, har gett upphov till ett av de största brottmålen någonsin. I tingsrätten dömdes totalt 27 personer med kopplingar till den kriminella grupperingen.

Vårbynätverkets ledare döms till fängelse

Allra hårdast straff, 17 år och 10 månaders fängelse, dömde tingsrätten ut till den 33-årige man som pekats ut som nätverkets tydlige ledare. 

Åklagaren Anna Stråth överklagade till hovrätten och vill att ledaren döms till livstids fängelse och vill även se skärpta straff för en lång rad andra av de tilltalade, bland annat ledarens närmaste män.

Även ledaren och flera av de andra dömda överklagade tingsrättsdomen och vill i stället helt frikännas eller få straffen kortade.

Vårbynätverket dömdes för grova brott

Brotten som åtalet omfattar är försök till mord på en man inom en rivaliserande gruppering, synnerligen grovt vapenbrott, synnerligen grovt narkotikabrott, människorov, rån, försök till grov utpressning, allmänfarlig ödeläggelse och grovt penningtvättsbrott, för att nämna några exempel.

Ledaren bedömdes ha varit inblandad i nästan samtliga åtalspunkter. Den så kallade "platschefen" dömdes till 12 års fängelse medan "kaptenerna" fick mellan 2 och 6 års fängelse. 

"Soldaterna" dömdes till mellan 6 månader och 9,5 års fängelse. En 27-årig man som varit en ledande figur inom ett nätverk med koppling till Hagsätra, och som har haft ett nära samarbete med Vårbynätverkets ledare, dömdes till 14 års fängelse.

Vårbynätverket och Einár-kidnappningen

Den medialt mest uppmärksammade delen av målet rör den misstänkta kidnappningen av den numer avlidne rapartisten Nils "Einár" Grönberg där två andra rapartister, 

Rapparna Yasin Mahamoud och Haval Khalil, var inblandade. Mahamoud dömdes till fängelse i 10 månader för förberedelse till människorov. Han släpptes på fri fot i slutet av december förra året, eftersom han redan då avtjänat det straff han dömdes till i tingsrätten. Khalil dömdes till fängelse i 2,5 år för medhjälp till människorov och medhjälp till rån.

Även dessa båda har överklagat sina domar och yrkar på att hovrätten helt ska fria dem och i andra hand att straffen ska mildras.

Hovrätten fastställer domen Yasin och Haval

Klockan 11 på fredagen meddelade hovrätten att man fastställer domen mot ledaren av Vårbynätverket, samt rapparna Yasin Mahamoud och Haval Khalil.

Vissa andra åtalade får i stället höjda fängelsestraff.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!