Domen mot Yasin och Haval fastställs i hovrätten.
Domen mot Yasin och Haval fastställs i hovrätten. - Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT och Johan Nilsson/TT

Yasin och Haval döms för kidnappningen av Einár i hovrätten

Rapartisterna Yasin Mahamoud och Haval Khalil döms även av hovrätten till fängelse för inblandning i kidnappningen av den numer avlidne rapartisten Nils "Einár" Grönberg våren 2020.


Hovrätten meddelade i dag dom i målet om omfattande grov brottslighet begången kring det så kallade Vårbynätverket.

En del av målet, och kanske den medialt mest uppmärksammade delen, handlade om kidnappningen av rapartisten Nils "Einár" Grönberg.

I april 2020 fördes Einár till en lägenhet i Vårberg där han bland annat blev rånad och förnedrande bilder togs på honom. Syftet ska ha varit att pressa honom på pengar.

Yasin lockade fram Einár 

Redan en tid innan hade ett "misslyckat" kidnappningsförsök ägt rum. Rapartisten Yasin Mahamoud försökte på uppdrag av en person i Vårbynätveket locka fram Einár med förespegling om att de skulle göra ett musikalist samarbete.

Yasin Mahamoud har hela tiden nekat till anklagelserna. I tingsrätten förklarade han att han inledningsvis inte varit medveten om kidnappningsplanerna.

— De ska väl prata eller någonting, jag lägger inte så mycket vikt på det, sade Yasin Mahamoud när han hördes i tingsrätten.

Så fort han förstod att något var på gång sade han i tingsrätten att han försökte förhala och avbryta det som var på gång, vilket rätten kallade "en efterhandskonstruktion".

Kidnappningsförsök på Einár avbröts

Men den kvällen fick Vårbynätverket inte tag på Einár. Framlockningsförsöket avbröts eftersom det var mycket poliser i rörelse i stan. "Bror vi har haft span", skrev Yasin till sin kontakt i Vårbynätverket.

Yasin Mahamoud dömdes i tingsrätten till tio månaders fängelse för förberedelse till människorov, en dom som Svea hovrätt nu fastställer. Mahamoud släpptes ur häktet i slutet av december förra året, eftersom han då avtjänat det straff han dömdes till i tingsrätten.

Den andre rapartisten, Haval Khalil, dömdes av tingsrätten till fängelse i två och ett halvt år för medhjälp till människorov och medhjälp till rån. Svea hovrätt gör inte någon annan bedömning utan fastställer tingsrättens dom både i skuldfrågan och gällande strafflängden.

Haval Khalil var den som tog över uppgiften att locka fram Einár efter det första avbrutna kidnappningsförsöket.

Khalil ska också ha hjälpt till att råna Einár på en dyrbar klocka och två tjocka guldkedjor.

Haval Khalil har nekat till brott

Haval Khalil har hela tiden nekat till inblandning i kidnappningen och rånet.

När han förhördes i tingsrätten sade Khalil att han förvisso haft sällskap med Einár till den plats där människorovet skedde. 

Men att han följde med av ren omtanke om Einár och var där i en roll som medlare. Även den berättelsen bedömdes av tingsrätten som "en efterhandskonstruktion".

Einár ville inte delta i utredningen

Brottsoffret Nils "Einár" Grönberg som bara var 17 år gammal vid tiden för kidnappningen, ville själv inte delta i utredningen om händelsen och dök inte upp i förhandlingen i tingsrätten.

 Den 21 oktober förra året, bara dagar innan han var kallad att vittna i hovrätten om kidnappningen, sköts Nils Grönberg till döds i Hammarby sjöstad i Stockholm. Ingen har ännu gripits misstänkt för mordet.

TT
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!