"Från Vanheden till vanära"

Ulf Brunnberg tycker att det är feminismens fel att häktesvakten Karen Gebreab dog. Nyheter24:s Viktor Adolfsson skriver om skådespelaren som låst in sig i sin egen världsbild.


Viktor Adolfsson

Viktor Adolfsson är nyhetsredaktör på Nyheter24 med fokus på politik och internet. På torsdagar skriver han kolumn.

Följ honom på twitter @viktorado.

Ulf Brunnberg gillar inte att gå ut längre. Han ser ett samhälle där kvinnor inte får vara kvinnor och män vara män. Allt vore ju så mycket bättre om det bara fanns en egen tevekanal för männen med fiske, motorsport och boxning. Eller om det inte fanns kvinnor inom brandkåren.

Och häktesvakten Karen Gebreab, 24, skulle aldrig ha mördats på häktet i Flemingsberg om det inte vore för feminismen.

Efter att hans senaste utspel lett till stort ramaskri ringde jag upp Brunnberg - som givetvis inte hade hört någonting alls från omvärlden.

– Jaså, har det blivit rabalder?

Varken uttalandet om att "släpa in ett fruntimmer på en och sextio" eller reaktionen från Karens bror Mathias Gebreab får Ulf Brunnberg att reagera nämnvärt. Han ångrar ingenting av det han sagt och förstår inte varför Mathias Gebreab blivit upprörd över uttalandena.

I stället återupprepar han den bild som redan getts i Slitz och senare Aftonbladet. Kvinnor ska inte ha mäns jobb för de är inte skapta för det. En absurditet för de som befinner sig ute i samhället, men en självklarhet för någon som håller sig undan och göder sin egen världsbild hemma på sin kammare.

Att säga något annat än att Brunnbergs åsikter är världsfrånvända är att ljuga. Men det är en lika stor lögn att säga att han är ensam om dem. Som "Vanheden" i Jönssonligan-filmerna hade han många fans. Nu har han i det närmaste vanärat en mördad person - utan att ångra någonting, och ändå är fansen kvar.

Det behövs uppenbarligen mer feminism, inte mindre.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Priset sänks på bensin och diesel – så billigt blir det

Ukraina: Åtta döda i nattens attacker

Minst åtta människor rapporteras ha dödats och ett tjugotal skadats i nattens ryska attacker mot Ukraina. De riktades i huvudsak mot regionen Dnipropetrovsk, enligt inrikesdepartementet i Kiev.

Högsta antalet viltolyckor på tio år

Totalt inrapporterades 64 792 viltolyckor i fjol, att jämföra med 61 999 året innan. Det är det högsta antalet viltolyckor på de svenska vägarna på tio år.

Geely dumpar Volvo-aktier – kursen faller

AB Volvos aktie faller med 4,5 procent sedan kinesiska Zhejiang Geely Holding meddelat att man sålt av hela sitt innehav av B-aktier i AB Volvo för drygt 14 miljarder kronor.

Bättre än väntat från Avanza

1 timme sedan
Nätbanken Avanza redovisar ett rörelseresultat på 647 miljoner kronor för det första kvartalet. Det kan jämföras med vinsten på 579 miljoner kronor för det första kvartalet 2023. Det var bättre än väntat, enligt analytikernas prognoser.

Totalstopp i trafiken – frontalkrock mellan två bilar på länsväg 153

1 timme sedan
"På länsväg 153, öster om Ätran, har en trafikolycka inträffat.", skriver polisen på sin hemsida.