Måndag 21 Jun
Stockholm

"Rädslan för att vara partiska leder till moraliskt förfall"

Irena Pozar.
Irena Pozar. Foto: Magda Omerspahic

Irena Pozar skriver om public service ansvar att inte bara vara opartiska utan även moraliska och om varför det var fel att stoppa Athena Farrokhzad.

Kommentera (9)
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Mer om Irena

Irena Pozar är nyhetsreporter på Nyheter24.

Följ henne på Twitter: irena_pozar

Efter Athena Farrokhzads sommarprat hände någonting i Sverige, något som kan liknas vid allmän hysteri och förvirring.

Hon hade ägnat en och en halvtimme av public service-tid åt att berätta om något som stod henne nära, som var viktigt och som hon brann för. Det handlade om solidaritet, rättvisa, antirasism och medmänsklighet. Högst rimliga ämnen att prata om i ett sommarprat. Programmet hade också inslag som slog hårt mot borgerligheten och även vissa sekvenser som absolut går att höja på ögonbrynen åt.

Men det var inte det som var problemet.

Åsikter som uttrycktes handlade om solidaritet, rättvisa, antirasism och medmänsklighet. Åsikter som lagt grunden för vårt svenska samhälle och för den värme Sverige ofta beskrevs med. 

Med sedan fyra år tillbaka sitter det ett parti i vår riksdag vars politik och åsikter är raka motsatsen till solidaritet, rättvisa, antirasism och medmänsklighet. På grund av det här partipolitiseras alla åsikter som står i motsats till dem.

Under måndagen kom beskedet att Farrokhzad inte skulle få vara med i SVT:s program "Sommarpratarna". Varför? Hennes sommarprat var för politiskt.

Och det var det. Allt är politiskt eftersom allt styrs via politik. Men allt är inte partipolitiskt och det var inte Farrokhzads sommarprat heller.

Om vi inte får prata om alla människors lika värde, rätten till samma förutsättningar i livet, citera poeter och uttrycka en längtan efter en bättre värld – vad är då meningen med allt?

"Men, då borde ju Sverigedemokraterna också få prata!" säger ni. Men nej, det borde de inte alls. När rasister lämnas utrymme kommer folk till skada. Det går inte att jämföra det och att prata om anitrasism i praktiken.

Farrokhzads sommarprat och efterföljderna är ett klockrent exempel på hur Sverigedemokraterna och andra rasistiska partier har påverkat samhället och det är ett ännu tydligare exempel på public service och övriga mediers ängslighet inför ordet "opartisk".

Men ert enda ansvar är inte att vara opartiska. Ni ska också ha en moralisk standard. Rädslan för att vara partiska leder till moraliskt förfall. Ett svek större än alla andra ni kan begå. 

Vi bor i Sverige och alla får tycka och tänka vad de vill, men vi som stat måste ändå kunna enas om vissa grundläggande värderingar. Den viktigaste av dessa är människors lika värde – det är grunden för demokrati. Dessa värderingar ska inte behöva ifrågasättas bara för att vi har ett rasistiskt parti i riksdagen. 

Och kom ihåg: hade vi inte haft ett skitsamhälle hade Farrokhzad inte behövt prata om ett skitsamhälle.

Håller du med?
Tack för din röst!
Kommentera (9)
Kopiera länk
Dela