Matilda Anderssons kolumn vecka 36
1 av 5
Matilda Anderssons kolumn vecka 36 - Foto: Privat
I boken Outliers skriver författaren Malcolm Gladwell att personer födda under årets andra hälft har mindre chans att lyckas som elitidrottare.
2 av 5
I boken Outliers skriver författaren Malcolm Gladwell att personer födda under årets andra hälft har mindre chans att lyckas som elitidrottare. - Foto: SCANPIX
Zlatan har lyckats, trots att han är född i oktober.
3 av 5
Zlatan har lyckats, trots att han är född i oktober. - Foto: SCANPIX
Henke Larsson också - mot alla odds, han är nämligen född så sent som i december.
4 av 5
Henke Larsson också - mot alla odds, han är nämligen född så sent som i december. - Foto: SCANPIX
För Lance Armstrong gick det mindre bra. Hans sena födelsedatum tvingade honom till att fuska.
5 av 5
För Lance Armstrong gick det mindre bra. Hans sena födelsedatum tvingade honom till att fuska. - Foto: SCANPIX

Jag och Armstrong är lika handikappade

Personer födda i andra halvlek har svårare att lyckas som elitidrottare (och lär sig långsammare). Nyheter24:s Matilda Andersson tycker därmed inte att det är några konstigheter att hon och andra sent födda behöver vissa medel för att lyckas.


Matilda Andersson

En kolumn kan handla om precis vad som helst. Det här är Matilda Andersson, nyhetsredaktör på Nyheter24.se, och hennes kolumn vecka 36.

Följ henne på twitter @fiskberit  

Här är hennes tidigare kolumner:

Vecka 35: När Leif GW Persson krossar mig och mitt mord 

Vecka 34: Dom kallar oss kunder: "Rengör hennes händer"

För att lyckas som elitidrottare är det bättre att födas under årets första halva, och helst i januari. Det säger en massa statistik och författare som Malcolm Gladwell bevisar tesen med att ta upp mängder med tidigt födda elitidrottare som exempel. Är man tidig är man stor i skolan och då vinner man på idrottslektionen, kvalar in lättare i fotbollslaget och plockas till toppen av gudalika agenter. 

Födelsemånaden ger inte bara resultat inom idrotten, samma sak gäller vid inlärning.

Stackars de satar som inte ens hinner skrika första "jag-kom-ut"-skriket innan det redan är kört. Juli-december-barn kan liksom lägga fotboll/hockey/läkar-karriären på hyllan redan innan den hunnit börja. 

Fast det finns undantag. Klassikerna som Henke Larsson och Zlatan är födda i december, oktober och det gick ju rätt bra ändå (om vi nu tar fotboll som exempel). 

Själv är jag född i augusti och har provat på de flesta sporter men slutat lika snabbt som jag börjat. Trots att jag enligt statistiken är född utan större hopp på framgångshimlen vill jag ändå beskriva mig själv som en tävlingsmänniska (precis som alla andra på vilken arbetsintervju som helst). Men varför tävla om man vet att chansen att vinna i slutet är minimal? Hur håller man hoppet uppe?

Genom att fuska. 

Helt värdelöst att tävla om man aldrig får vinna. Personligen tävlar jag helst med omedvetna motståndare. Som att peka ut valfritt offer i tunnelbanan och se vem som kommer först upp för rulltrappan. Gör att varje morgon börjar med en vinst (vissa dagar är motståndarna mindre svåra, typ går med käpp, men skit samma).

En annan som tycker att det är kul att tävla trots att han är född i fel månad är Lance Armstrong. Septemberbarnet cyklade på hej vilt i alla år och vann en massa priser, trots att statistiken talade emot. Klart killen tyckte att han behövde dopa sig lite då. För är man född i andra halvlek har man rätt att tillgodogöra sig lite bonusar för att orka fortsätta vara tävlingsmänniska (även om gränsen går vid olika nivåer).

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Palestinska myndigheten: Ny regering godkänd

985 kronor mer i lön för anställda i flera branscher – gäller från 1 april

Den 1 april 2024 höjs lönen för tusentals anställda i butiker, på lager och inom e-handel. Men hur mycket får egentligen du i löneförhöjning?

Leif GW Persson kritisk mot Nytorgsmannens frigivning: "Problematiskt"

Leif GW Persson säger i TV4 Nyhetsmorgon att han tycker att Nytorgsmannens villkorliga frigivning är problematisk. I fängelset har den nu frigivna serievåldtäktsmannen dödshotat personal.

Hjälp! Nordnets hopplösa pensionsfond kostar mig 1000-lappar

Även en ekonomiredaktör kan gå på en blåsning. Nyheter24:s Bilbo Göransson ser över sin gamla tjänstepension från Nordnet – och fem frågetecken gör honom orolig för att han kommer bli en utsvulten fattigpensionär. Här listar vi alla konstigheter i nätbankens så kallade pensionslösning – och en drastisk åtgärd.

En häktad för gängkopplat mord i Uppsala

En person har häktats av Uppsala tingsrätt på sannolika skäl misstänkt för medhjälp till mord i Uppsala i september i fjol.

Statsministern kallas till KU om Tidölöner

1 timme sedan
Statsminister Ulf Kristersson (M) och flera av hans regeringskollegor kallas till KU i vår. De ska frågas ut om allt från elstöd till Tidölöner i Regeringskansliet.