Matilda Anderssons kolumn vecka 40.
1 av 3
Matilda Anderssons kolumn vecka 40. - Foto: Privat
Märkesmästare.
2 av 3
Märkesmästare. - Foto: Gabriella Lahti / Nyheter24
Ju fler desto bättre.
3 av 3
Ju fler desto bättre. - Foto: Gabriella Lahti / Nyheter24

Har Baddaren samma status?

Nyheter24 testar livet på internatskola och Matilda Andersson fascineras över elevernas propra uppsyn.


Matilda Andersson

En kolumn kan handla om precis vad som helst. Det här är Matilda Andersson, nyhetsredaktör på Nyheter24.se, och hennes tisdagskolumn vecka 40.

Följ henne på twitter @fiskberit 

Här är hennes tidigare kolumner:

Dom kallar oss kunder: "Rengör hennes händer" 

När Leif GW Persson krossar mig och mitt mord 

Jag och Armstrong är lika handikappade 

Äta kanin som andra betalar

Den svettiga och skamliga striden om Missoni 

Baddaren, guldfisken och simborgarmärket. Jag har allihopa någonstans men säkerligen inte på kavajslaget. Har i och för sig ingen kavaj med emblem heller. Det har internateleverna på Grennaskolan, både märkena och emblemet. 

Nu är det inte riktigt baddaren de stoltserar med, men vattnet finns där - i form av en roddbåt. 

Är det fint med många märken?

– Ja, svarar Grennaeleverna automatiskt. 

Om man aldrig gått på en internatskola har man nog inte särskilt många märken bortsett från simmärkena som bockades av i tidig skolålder. Troligen är det heller ingenting man saknat. Men det är ju olika det där vad som är viktigt. Antingen kretsar en tonårings liv kring putsade märken, roddbåtar, marinblå kavajer, Longchamp-väskor, Barbour-jackor och Ralph Lauren-skjortor, eller så fokuserar man på första häxblandningen och vem som är ballast i form av flest frånvarotimmar (det finns såklart mellanting).

I måndags var jag och nyhetschef Gabriella Lahti på besök på internatskolan i Gränna. Vi åt lunch i skolmatsalen, satt med på en lektion (längst fram som riktiga praktexemplar) och "hängde på rummet" med två av eleverna. Nyfiken? Inom en snar framtid kommer du kunna läsa mer på Nyheter24. 

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Fler sprängningar riktas mot privatbostäder

Nordea: Trycket på hushållen lättar

Storbanken Nordeas ekonomer konstaterar att det pågår en normalisering av inflationen, vilket väntas få centralbanken att sänka räntor.

Tidsfrist löpte ut – universitetsprotest fortgår

USA:s studentprotester mot Israels krigföring i Gaza fortsätter – och växer. Universiteten brottas med balansgången mellan vissa studenters yttrandefrihet och andras säkerhet – och mäktiga givares intressen.

Sju gripna i antiterrorräder efter kyrkdåd

I stora antiterrorräder i Australien har sju personer gripits. De misstänkta har kopplingar till en tonåring som i förra veckan knivhögg en assyrisk biskop.

SCB: Fler kvinnor och unga arbetslösa

Arbetslösheten fortsätter att öka medan andelen sysselsatta ligger ganska stabilt, enligt nya siffror från Statistiska centralbyrån (SCB)

SBAB sänker rörlig boränta – höjer bundet

1 timme sedan
Statliga banken SBAB sänker tremånadersräntan med 0,10 procentenheter. Därmed hamnar den så kallade listräntan på 4,92 procent.