Viktor Adolfsson
Viktor Adolfsson

Dags att lära gamla hundar sitta

Nyheter24:s Viktor Adolfsson om vad som gick snett i hela Bosse Hansson-gate.


Viktor Adolfsson

Viktor Adolfsson är reporter på Nyheter24 med fokus på politik och internet. På torsdagar skriver han kolumn. 

Följ honom på twitter @viktorado.

"Inte en svarting till". Så sa Bosse Hansson, legendar inom sportjournalistiken, när hans AIK bytte in Kwame Karikari i matchen mot Gefle. Trots att han varken var där för att jobba och att det absolut inte skulle höras i sändning blev det givetvis en stor nyhet. Med all rätt.

Men efter konstanterandena om att Hanssons uttalanden varit rasistiska glömdes någonting bort. I stället för att försöka få 79-åringen att förstå vad som varit fel frös omgivningen ut honom. Kvar stod andra gamla sportgubbar - Hegerfors, Engstrand, Ulfbåge - som tvingades försvara sin vän och kollega. 

Jag tycker det verkar tydligt att Bosse Hansson inte är rasist. Det han sa var däremot rasistiskt. Det kan inga "negerbollar", "negerkyssar" eller "nigger-spel" förändra.

Vi hade kunnat få en debatt om sportjournalistikens uråldrighet, om att gamla värderingar lever kvar inom kåren när snittåldern är skyhög. Vi hade kunnat få höra diskussioner bland kommentatorer om hur man ska och inte ska uttrycka sig. I stället fick vi se ett slag mellan gamla "en svarting är en svarting"-gubbar och de yngre som vill ha bort dem.

Jag vägrar tro att det inte går att få Hansson, Engstrand och de andra att förstå att "svarting" är rasistiskt utan att mobba ut dem och låta de bli symboler för personer som vill utnyttja dem politiskt.

Även om jag inte är född på 30-talet har jag också spelat "nigger" med basketbollen där på skolgården. Bara för det tänker inte jag också stå och försvara ett rasistiskt uttalande. Ursäkten "vi är från en annan tid" kan aldrig godtas. Särskilt som journalist ingår det i yrket en skyldighet att vara en del av sin tid.

Det är dags att lära gamla hundar sitta, helt enkelt. Jag hoppas att det inte är för sent.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Misstänkt utbrott av mjältbrand i Laos

Inget brott bakom död i Torsby

Polisen bedömer att det inte ligger något brott bakom att en kvinna hittades död vid en golfbana i Torsby i Värmland i söndags.

Regeringen skyndar på riktlinjer för skärmtid

Redan efter sommaren kommer nya riktlinjer för hur barn och unga ska använda skärm och sociala medier. Vi har en alarmerande utveckling, säger socialminister Jakob Forssmed (KD).

The Body Shops hemsida ligger nere: "Tack för.."

The Body Shops hemsida ligger nere. Trots att personal säger att den kommer att fungera igen inom kort har sidan redan legat nere i snart tre veckor. Väntar de svenska The Body Shop-butikerna samma öde som de brittiska?

Kriminell personal – HVB-hem tvingas stänga

Aktivt kriminell personal, stök och en nedbränd byggnad. Efter larm från polisen stängs ett HVB-hem på Gotland med omedelbar verkan, rapporterar lokala medier.

Polisen i Tibro rapporterar om trafikolycka

"På riksväg 49, i utkanten av Tibro och i riktning mot Skövde, kör en kranbil in i en vägportal.", skriver polisen på sin hemsida.