Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Dags att lära gamla hundar sitta

- 11/10/2012, 16:25
Viktor Adolfsson

Viktor Adolfsson

Nyheter24:s Viktor Adolfsson om vad som gick snett i hela Bosse Hansson-gate.

"Inte en svarting till". Så sa Bosse Hansson, legendar inom sportjournalistiken, när hans AIK bytte in Kwame Karikari i matchen mot Gefle. Trots att han varken var där för att jobba och att det absolut inte skulle höras i sändning blev det givetvis en stor nyhet. Med all rätt.

Men efter konstanterandena om att Hanssons uttalanden varit rasistiska glömdes någonting bort. I stället för att försöka få 79-åringen att förstå vad som varit fel frös omgivningen ut honom. Kvar stod andra gamla sportgubbar - Hegerfors, Engstrand, Ulfbåge - som tvingades försvara sin vän och kollega. 

Jag tycker det verkar tydligt att Bosse Hansson inte är rasist. Det han sa var däremot rasistiskt. Det kan inga "negerbollar", "negerkyssar" eller "nigger-spel" förändra.

Vi hade kunnat få en debatt om sportjournalistikens uråldrighet, om att gamla värderingar lever kvar inom kåren när snittåldern är skyhög. Vi hade kunnat få höra diskussioner bland kommentatorer om hur man ska och inte ska uttrycka sig. I stället fick vi se ett slag mellan gamla "en svarting är en svarting"-gubbar och de yngre som vill ha bort dem.

Jag vägrar tro att det inte går att få Hansson, Engstrand och de andra att förstå att "svarting" är rasistiskt utan att mobba ut dem och låta de bli symboler för personer som vill utnyttja dem politiskt.

Även om jag inte är född på 30-talet har jag också spelat "nigger" med basketbollen där på skolgården. Bara för det tänker inte jag också stå och försvara ett rasistiskt uttalande. Ursäkten "vi är från en annan tid" kan aldrig godtas. Särskilt som journalist ingår det i yrket en skyldighet att vara en del av sin tid.

Det är dags att lära gamla hundar sitta, helt enkelt. Jag hoppas att det inte är för sent.