- Foto: Nyheter24

"Sexfilmer på nätet är en mänsklig rättighet"

Efter Lisa Linárd Pedersens uthängning på nätet på grund av en sexfilm tidigare i veckan reflekterar nu Niklas Sandberg om allas självklara rätt att ha sex på film utan att ett näthat ska följa.


Niklas Sandberg

Niklas Sandberg är nyhetspraktikant på Nyheter24 från Södertörns högskola i Stockholm.

Följ honom på Twitter: @Nikko_J88.

Vad är det egentligen som reglerar över vad vi får lov att säga på nätet? Svaret på denna fråga är ju som vi vet, inget alls. På nätet har yttrandefriheten inga gränser, vilket både är positivt och negativt. 

På den positiva sidan hör att vem som helst som har tillgång till en dator och nätet kan få säga precis vad som helst. Till sin hjälp finns bland annat forumen. Internet har betytt mycket för att den lilla människans röst ska bli hörd, vilket är av enorm betydelse för just yttrandefriheten.

Men så kommer vi till det negativa: Näthat och mobbning. Priset man får betala för yttrandefrihet. Efter att ha tagit del av Lisa Linárd Pedersens historia under gårdagen har jag än mer insett problematiken med yttrandefriheten och anonyma forum.

Efter att Lisa felaktigt blivit anklagad för att ha medverkat i en sexvideo vändes hennes värld upp och ner. Men felet ligger inte i sexfilmen eller Lisas eventuella medverkan. Felet ligger i näthatet och uthängningen som följde. 

Låt oss nu säga att Lisa var den som hade sex i filmen, är det inte hennes självklara rätt att ha det? Folk ska väl kunna ha sex och hamna på video hur mycket de vill utan att bli uthängda på nätet?

Problemet ligger i den snevridna och destruktiva bild samhället har av kvinnor. Hon som ligger med 50 personer är en "hora", men han som gör detsamma är en "hingst".

Nu blev visserligen 20-åriga Jens Bergström även han uthängd, men verkligen inte i samma skala som Lisa. Bara detta är ett typiskt exempel som bekräftar trenden att kvinnor blir offer för något som män i samma situation kommer undan med.

Nu låter jag kanske som en typisk feminist, något jag själv inte håller med om. Men man behöver inte vara feminist för att tycka det är fel att kvinnor blir "horor", "slampor" och "luder" på nätet, samtidigt som männen i samma situation oftast kommer undan.

Dessvärre finns ingen lösning på problemet och det kommer att fortsätta. Frågan är bara när nästa stora, uppmärksammade näthat till följd av en sexfilm kommer inträffa. 

Det enda jag hoppas är att jag återigen får vara där för personen och ge den upprättelse, oavsett om personen medverkat eller ej i filmen. 

För DET spelar absolut ingen roll.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Turkisk uppmaning om enighet efter Hamasmöte

Kriminalvårdare döms för våld mot intern

En kriminalvårdare på Skänningeanstalten döms av Linköpings tingsrätt för att ha misshandlat en intern.

Sex häktade efter rekordstort knarkbeslag

Sex personer har begärts häktade för synnerligen grovt narkotikabrott. De greps i samband med en stor polisinsats i Nynäshamn söder om Stockholm på torsdagen.

Tusentals drabbade av strömavbrott

Ett strömavbrott har under lördagen drabbat Eons kunder i Upplands Väsby kommun norr om Stockholm. Som mest berördes drygt 12 000 av Eons kunder.

Jasmin lever som hemmafru: "Råd att leva på en inkomst"

1 timme sedan
Kan man leva som hemmafru och ändå ha en trygg privatekonomi? Nyheter24 har pratat med Jasmin som lever som hemmafru, och hållbarhetsekonomen Madelén Falkenhäll, för att svara på det.

Polisen rapporterar om trafikolycka, Helsingborg

1 timme sedan
"Singelolycka på Sofiebergsvägen.", skriver polisen på sin hemsida.