Erik Carlsson är nyhetsreporter på Nyheter24.
Erik Carlsson är nyhetsreporter på Nyheter24.

"Tack, SVT – ser man fisporr måste man betala för dokumentärer"

Nyheter24:s Erik Carlsson om att det är bra att SVT nu börjar ta ut teveavgift för både datorer och surfplattor.

"Tack, SVT – för varje prutt i ansiktet måste man se en dokumentär"


Erik Carlsson

Erik är nyhetsreporter på Nyheter24 med fokus på brott och straff. På tisdagar skriver han kolumn.

Här kan du läsa fler kolumner av Erik.

Twitter: @ErikCarlsson

Under tisdagen kom beskedet att SVT börjar sända alla sina kanaler på nätet. Det innebär att Radiotjänsten kommer att börja ta ut teveavgift för datorer och surfplattor.

Oerhört rimligt och på tiden, tyckte jag. Det är självklart att det är själva tittandet som ska kosta och inte vilken mackapär man använder sig av.

Men det tyckte långt ifrån alla.

"Jag som inte ser skiten ska fan inte behöva betala!", lät det på Twitter.

"Att SVT kräver betalt för material som de väljer att lägga ut är ungefär som att en gatumusikant skulle få laglig rätt att kräva att de som går förbi betalar pengar", sa liberala bloggaren Niklas Starow till Metro.

Visst, det är vettiga och logiska argument – men det är inte rätt. Vi ska alla vara med och bekosta det fantastiska och ofta prisbelönta innehåll SVT tillhandahåller varje dag. Vi ska göra det för att vi vill det bästa för det här landet.

- I veckan hade "Fråga Olle-dokumentären" på Kanal 5 över 200 000 tittare. Det handlade om porrstjärnan Kelsey som jobbar med att fisa folk i ansiktet.
- TV4:s fullkomligt hjärndöda "Sveriges roligaste klipp" sågs av 680 000. Mer än var tjugonde svensk var alltså intresserade av att se Martin Timell spela upp tre år gamla Youtubeklipp.
- "Så blev vi svenska Hollywoodfruar" på TV3 sågs av 514 000 svenskar.

Jag menar inte att det är något fel att vilja se de programmen. Det kan vara ljuvligt att se någon fisa folk i ansiktet, det är jag den första att erkänna. Men ser man på det är man också skyldig att betala för minst en SVT-dokumentär eller en naturfilm eller en kritikerrosad serie.

Det är rimligt, mina damer och herrar. För varje tevefis blir det en dokumentär, förstått?

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Kopplades till gäng – slutar på Trafikverket

Dansk flygplats evakueras – efter bombhot: "Gör allt vi kan"

Billunds flygplats evakueras efter ett bombhot, rapporterar danska Ekstra Bladet.

Polisen i Umeå rapporterar om trafikolycka

"Polisen får in en anmälan om en viltolycka på länsväg 363, Hissjö.", skriver polisen på sin hemsida.

Västeråsattacken troligtvis inte planerad

Tre äldre kvinnor och en tonårspojke attackerades i centrala Västerås under fredagen. Varför är fortsatt oklart. I nuläget är det inget som tyder på att det är en planerad händelse, säger Robin Simonsson, vid Åklagarmyndigheten till TT.

AI kliver in i Instagram och Facebook

1 timme sedan
Meta lanserar sin största AI-satsning hittills, när bolagets assistent kliver in i Facebook, Messenger, Instagram och Whatsapp. Men Sverige får vänta.

"Sträck på dig" – förhandla med banken

1 timme sedan
Bara sex procent av bolånetagarna bytte bank under 2023. Det borde vara fler, anser Finansinspektionen. Vi ser att det lönar sig och vara aktiv att försöka förhandla sin bolåneränta och även flytta sina sparpengar till en annan bank, säger konsumentskyddsekonomen Moa Langemark.