Erik Carlsson är nyhetsreporter på Nyheter24.
Erik Carlsson är nyhetsreporter på Nyheter24.

Näthatet får mig att frukta SD på allvar

Nyheter24:s Erik Carlsson om det mörka näthatet.


Erik Carlsson

Erik är nyhetsreporter på Nyheter24 med fokus på brott och straff. På tisdagar skriver han kolumn.

Här kan du läsa fler kolumner av Erik.

Twitter: @ErikCarlsson

Jag vet många vänner och journalister som avskyr Sverigedemokraterna. Min relation till partiet har alltid varit annorlunda. Jag tar avstånd från vad SD står för, men jag förstår varför folk röstar på dem och är inte förbannad på väljarna.

När jag för första gången tog mig tid till att noggrant läsa igenom de tusentals anonyma kommentarer under artiklar på flera av våra stora svenska tidningar inser jag att jag kanske varit en aning naiv.

De flesta SD-väljare är inte rasister. De är vanliga arbetare som drivs av två av de mest naturliga känslor som finns hos oss människor; 1. rädsla för förändring och 2. hitta och känna en gemenskap.

Det är för mig mycket, mycket förståeligt att en person blir obekväm och rädd när majoriteten av resenärerna på bussen hem ser annorlunda ut och talar ett främmande språk. Jag önskar självfallet att personen skulle klara av att se bortom de primitiva känslorna och kunna resonera sig fram till en logisk, icke-främlingsfientlig åsikt. 

Det är inte för mycket att begära av ett civiliserat samhälle, egentligen. Men jag har förståelse för att en stor del av Sveriges befolkning inte har de verktyg som behövs för det. Vilket är ett misslyckande i sig. Jag är övertygad om att SD:s framgångar beror på ett stort missnöje med skolsystemets och välfärdsstaten Sverige. Och inte att tio procent av befolkningen plötsligt hatar invandrare.

Men näthatet som likt en svans följer artiklar om invandring och brott gör mig konfunderad. Det är så nattsvart, så rasistiskt och fyllt av så stor ondska att det inte kan bottna i förvirring och rädsla. Det måste komma från ett hat så starkt att det finns skäl att vara orolig. 

I dag skrev jag om domen mot den 17-årige man som hedersmördat sin 19-åriga syster i Landskrona. Ett fullständigt avskyvärt mord. Flera av våra läsare gick dock till attack mot hela släkten. "Ni borde skickas dit ni kommer ifrån!" och "Åk hem till solen!", lät det. Nu är visserligen det här ett brutalt fall som rör upp arga känslor hos den mest luttrade av reportrar, men näthatet slutar aldrig. Det fortsätter och växer varje dag.

Speglar näthatet en stor del av SD-väljarnas åsikter eller är det bara ett verk av få men sanslöst effektiva galningar? Ligger sanningen i det förstnämnda har vi ett problem större än jag anat på halsen. Hoppas verkligen inte att det stämmer. 

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!