Torsdag 26 Maj
Stockholm

"Ett upphovsrättskrig mot väderkvarnar"

Viktor Adolfsson.
Viktor Adolfsson. Foto:

Nyheter24:s reporter Viktor Adolfsson om ett upphovsrättskrig som liknar ett verk av Miguel Cervantes.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Viktor Adolfsson

Viktor Adolfsson är reporter på Nyheter24 med fokus på politik och internet. På torsdagar skriver han kolumn. 

Följ honom på twitter @viktorado.

Så står de där igen. Pirater och filmbolag - öga mot öga. Rättighetsalliansens (före detta Antipiratbyrån) hotbrev mot Piratpartiet kan ha kickat igång en ny strid om upphovsrätten. Förra gången slutade det med domstolsprocess, fängelsestraff och hisnande skadeståndsbelopp.

Varför?

Visst kan jag förstå att film- och skivbolag vill kompenseras för att deras material laddas ned gratis, mer vinst är alltid mer vinst. Men det spelar ingen roll hur många slag de vinner - kriget förloras ändå. Därför är det konstigt att de inte lägger rättegångskostnaderna på något mer konstruktivt.

Det är lätt att tro att Pirate Bay, Piratpartiet eller Megaupload är de där ondskefulla jättarna som stjäl alla ens pengar. Men precis som i Miguel Cervantes roman om Don Quijote är det egentligen väderkvarnar man slåss mot. 

Sorry SF och Nordisk Film, men så här är det: Illegal fildelning kommer leva vidare även den dag Pirate Bay slocknar. För uppenbarligen har varken Ipredlagar, datalagringsdirektiv eller rättsprocesser hjälpt. Piratpartiet styr inte internet. Internet styr internet. Det går inte att styra.

Det finns väldigt mycket att säga om Rättighetsalliansens brev och om mycket annat i den här berättelsen. Men det lämnar jag åt andra.

Jag är säker på att en ny strid just är på väg att ta sin början. Vi kommer att få se skadeståndskrav, nedsläckta hemsidor, överbelastningsattacker, gatudemonstrationer och rättegångar. Men när väderkvarnarna blivit till sågspån är det enda som finns kvar en stärkt piratrörelse och lika mycket fildelning som tidigare.

Kommentera
Kopiera länk
Dela