Är bloggarna precis som alla andra?

En kolumn kan handla om precis vad som helst, tycker Gabriella Lahti. Detta är hennes kolumn vecka 16.


Gabriella Lahti

Gabriella Lahti är nyhetschef på Nyheter24.se

Följ henne på twitter @gabriellalahti

Läs hennes kolumn vecka 15. 

Följ hennes bildblogg

Följ henne på instagram

Eller följ henne på Vine: Gabriella Lahti.

Jag håller i skrivandes stund på med en serie som heter Svenska storbloggare 2013. Det handlar helt enkelt om att jag träffar svenska storbloggare och försöker få med dem på äventyr utanför Stureplan där många av dem gillar att hänga. Framförallt vill jag få med dem till ett ställe helt utanför 3G nätet - så vi kan prata ostört. 

Bland annat har jag lurat med mig Dessie på en Ferrari- och Lamborghinitur och Hugo Rosas fick rida pålle ute i skogen. Mer om det kommer snart på Nyheter24. 

Med Paow (Paulina Danielsson) åt jag ost och provade viner. Jag lärde mig bland annat att hon gillar rödvin bättre än vitt men framförallt lärde jag mig mycket av en mening hon droppade i förbifarten: "När allt är kul blir ingenting kul".

Min uppfattning om en storbloggares vardag har varit följande: 

Vakna - blogga om att man vaknat. Träna - blogga om att man tränat. Äta lunch - blogga om lunchen. Shoppa kläder. Träffa någon och fika - blogga om att man fikar. Ta en drink och äta middag ute alternativt ha "myskväll" inne - blogga om det samt fota kläderna man handlat och berätta var de är från. Gå och lägga sig och säga gonatt till sina läsare. 

Efter samtal med bloggarna jag träffat visar det sig att mycket av det stämmer - men det är även väldigt mycket drama inblandat i allt. Någon har varit otrogen, eller? Någon slog till någon fast det stämmer egentligen inte. Alla har varit bästisar och alla har varit ihop. 

När allt är kul bli ingenting kul? 

Någonting liknande sade Michaela Forni när vi åt scones och kletade på alla röror som gick för att det skulle bli så gott som möjligt: 

"Många tar kontorsarbete för givet men prova att vara helt själv några år och gör precis vad du vill - det är inte så kul faktiskt", sade hon mellan tuggorna.

Reportaget med henne släpps i morgon. 

Och så har vi Dessie (Desirée Nilsson). Arton bast och en hel skara tonåringar som läser hennes blogg och kommenterar den senaste läppförstoringen.

Sprutade hon för mycket denna gång är den stora frågan, med betoning på stora. Men vem är hon egentligen, Desirée? Det har hon planer på att skriva en bok om. 

Men frågan är, vill läsarna ha hennes "riktiga jag" eller den hon är på bloggen? Känner läsarna likadant - när allting är kul blir ingenting kul? Är vi alla av samma skrot och korn? Skulle hennes blogg bli lika läst om det inte fanns skandaler, sorg, ilska och avundsjuka? Eller stora läppar?

Jag och Hugo Rosas pratade om att han snart ska få sitt första barn. Han är redo nu, man kan säga att han fått leka av sig. Det tog 23 år. Även han har det gott ställt tack vare sin aktivitet på nätet. Hur kommer det gå för hans blogg när han blir pappa och börjar lägga upp gulliga bebbebilder och lyckliga söndagspromenader? Kommer statistiken öka eller minska?

Och Amir Akrouti (Gaybloggen) har slutat med barbiedroger och bantningspiller och är numera en hemmafru som tränar och äter nyttigt. Vad tycker läsarna om det egentligen? Var det inte roligare när han pratade om piller och sprutor? 

Alla bloggare jag hitills träffat från ålder 18 till 23 är mer eller mindre redo att få barn snart. Det snackas om hus, bilar, hundar och katter. Det snackas om droger som man "slutat med" och att "flytta utomlands". Och då är frågan - kommer läsarna hänga kvar eller kommer de leta efter nytt, yngre blod att sätta tänderna i? 

Är fenomenet "bloggare" någonting man bara kan försörja sig på i några år? Och vad gör man sen då, utan utbildning eller ett endaste jobb på sitt CV? Jag överdriver givetvis nu, men är det inte en intressant fråga?

Jag brukar avsluta varje intervju med frågan: Vad gör du om tio år? 

Många av dem vet inte riktigt, de vill leva i nuet och "bara ha så kul som möjligt". 

Men när allting är kul blir ju ingenting kul, eller?


/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Polisen rapporterar om trafikolycka, Solna

Polisen i Skellefteå rapporterar om fylleri / lob

1 timme sedan
"Skellefteå, person omhändertagen.", skriver polisen på sin hemsida.

Polisen rapporterar om rån, Malmö

1 timme sedan
"Personrån, Särlagatan", skriver polisen på sin hemsida.

Tv-torn kollapsar efter rysk attack i Charkiv

1 timme sedan
Ett stort tv-torn i ukrainska Charkiv har raserats, meddelar en journalist från nyhetsbyrån AFP, efter att det rapporterats om en rysk attack mot staden.

Skolbuss har krockat med linjebuss – minst två till sjukhus

1 timme sedan
Två bussar har kolliderat utanför Gällivare. Enligt polisen ska den ena bussen ska kört in i den andra bakifrån på E10 i norrgående riktning i Hakkas i Gällivare kommun.

Polisen i Eskilstuna rapporterar om brand

1 timme sedan
"Brand i flerfamiljshus i Eskilstuna.", skriver polisen på sin hemsida.