"Ta med dig en belarusisk flagga på hockey-VM!"

- 09/05/2013, 14:44 -
Viktor Adolfsson.

Viktor Adolfsson.

Nyheter24:s reporter Viktor Adolfsson uppmanar till protest mot hur hockeyförbundet tar ställning för en hårdför diktatur.

Efter den här veckans nyheter kan man ifrågasätta demokratin i både statens offentliga utredningar och bland juristerna i Svenska fotbollförbundet. Men i Vitryssland, eller Belarus som landet borde kallas, finns det inte ens någon demokrati att ifrågasätta.

Ändå valde Svenska ishockeyförbundet att gå en diktators ärenden när de i fredags låg bakom beslutet att slänga ut supportrar som använde oppositionens flagga - den rödvita belarusiska. Som bland annat var landets flagga 1991-1995.

– Det var en flagga som inte är den officiella flaggan i Vitryssland, utan den representerar en annan regim, förklarade VM:s generalsekreterare Tony Wiréhn.

Flaggan som symboliserar frihet och mänskliga rättigheter i ett land där oliktänkande fängslas och människor avrättas med nackskott får alltså inte visas upp i Globen. Den är ju inte officiell just för att diktatorn Alexander Lukasjenko bestämt det. 

Vad hade förbundet gjort om några viftat med den samiska flaggan? Om Sverige styrts av en Lukasjenkoregim hade de antagligen släpats ut, misshandlats och sedan fängslats.

Jag vet inte hur många gånger jag sagt det. Idrott och politik hör ihop - och har alltid gjort det. En nations ishockeyförbund måste kunna stå upp för mänskliga rättigheter. Det är det minsta man kan kräva. 

Att inte göra det är en i allra högsta grad politisk handling. Att ingripa när någon viftar med den belarusiska flaggan i Globen är att ställa sig på diktaturens sida och aktivt kämpa mot mänskliga rättigheter i landet.

I veckan fortsatte protesterna då bland annat nätverket Info Belarus anordnade en manifestation. Om det ska till någon förändring i synen på sådana här frågor i svensk idrott är det viktigt att fler engagerar sig. 

Till slut kanske vi då slipper vänskapsmatcher mot diktaturer i fotboll. Vi kanske slipper ha ett ishockeyförbund som inte ens röstar mot att Europas värsta diktatur med hockeydiktatorn Lukasjenko får arrangera ishockey-VM 2014. Äntligen kanske vi då kan få en idrottsrörelse som orkar ta tag i svåra frågor som vilka regimer man inte borde samarbeta med. Som det är i dag väljer pamparna hellre att sucka fram ett "idrott och politik hör inte ihop", luta sig tillbaka och ta en till bulle till kaffet.

Ska du på Sverige-Kanada i kväll eller på någon annan match i VM? Ta med dig en belarusisk flagga. De kan inte slänga ut oss alla.