- Foto: Emma Malmlöf

"Därför ska Sverige inte bojkotta OS i Ryssland"

Nyheter24:s Gustav Holmström om varför Sverige trots allt inte borde bojkotta OS i Ryssland.


Gustav Holmström

Gustav Holmström är nyhetsreporter på Nyheter24.

Följ honom på Twitter: @HolmstromGustav

Borde Sverige bojkotta OS i Ryssland i protest mot landets helt absurda antigaylagar? Frågan har lyfts av många de senaste dagarna. Svaret, i alla fall i min värld, är dock nej. Det borde vi inte göra.

Bojkottade vi inte OS i Kina, ett land där man avrättar folk på löpande band, bör vi inte bojkotta OS i Ryssland. Däremot så borde det protesteras på alla andra möjliga sätt. Gör OS-truppens kläder regnbågsfärgade. Uppmana längdskidåkningens stafettlag att hångla i målområdet. Ställ upp med ett nakenlag i fyrmanna-bob. Vad som helst som kan utmana stereotyperna.

Något säger mig att ryssarna knappast lär gripa hela den svenska OS-truppen. Även om det förstås också vore, på sitt sätt, fantastiskt.

Det om något skulle lyfta frågan ute i världen.

Att däremot bara bojkotta spelen vore en ganska trist lösning. Förutsatt att det inte anordnas någon form av internationell bojkott förstås, då är läget helt annorlunda. Men att tro att en enskild svensk bojkott skulle göra någon större skillnad i längden känns ganska orealistiskt.

Däremot vore det ju lämpligt om de egentliga maktfaktorerna i idrottsvärlden i stort, och inom OS i synnerhet, såg till att inte placera viktiga tävlingar och turneringar i länder där det är uppenbart att mänskliga rättigheter faktiskt kränks.

Men det lär ju inte hända. Idrottsvärlden, med Internationella olympiska kommittén i spetsen, är ju sällsynt dåliga på att tänka på just sånt. Vilket är ett enormt problem.

Man kan heller inte ställa sådana krav på enskilda idrottsutövare, att de ensamma ska stå upp för de förtryckta. Även om det är synnerligen trevligt när det faktiskt händer.

Däremot vore det trevligt att se den svenska truppen gemensamt visa att man tycker att homofobi är åt helvete.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

USA: Nya Iran-sanktioner att vänta

Verk kräver mer pengar till förvar

Det krävs mer pengar om regeringens mål om 1 000 förvarsplatser för personer som ska avvisas eller utvisas från Sverige ska nås, enligt Migrationsverket.

Rekordmånga svenskar vill behålla kontanter i framtiden

2 timmar sedan
I en ny undersökning av Verian, tidigare Kantar Sifo, på uppdrag av Bankomat​ kan man nu se att rekordmånga svenskar vill ha kvar möjligheten till kontantbetalningar även i framtiden.

Vinnaren av Drömvinsten på 101 miljoner är hittad – det ska han göra för pengarna

3 timmar sedan
Under lördagen vann en man Lottos Drömvinsten på drygt 101 miljoner kronor. Men han var länge eftersökt, då man inte visste vem han var. Men nu är vinnaren av Drömvinsten hittad. Här får du veta vad han ska göra med pengarna.

Lugnt på USA-börsen trots bankchefens uttalande

3 timmar sedan
Indexrörelserna på börsen i New York svängde kring nollan på tisdagen sedan Jerome Powell, chef för USA:s centralbank Federal Reserve, återigen varnat för att räntorna kan behöva hållas kvar på en högre nivå under en längre period.

Powell: Räntesänkningar dröjer i USA

3 timmar sedan
Det blir mer och mer osannolikt med en sänkning av den amerikanska styrräntan inom den närmaste tiden, enligt USA:s centralbankschef Jerome Powell.