Torsdag 7 Jul
Stockholm

"Därför ska Sverige inte bojkotta OS i Ryssland"

Nyheter24:s Gustav Holmström om varför Sverige trots allt inte borde bojkotta OS i Ryssland.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Gustav Holmström

Gustav Holmström är nyhetsreporter på Nyheter24.

Följ honom på Twitter: @HolmstromGustav

Borde Sverige bojkotta OS i Ryssland i protest mot landets helt absurda antigaylagar? Frågan har lyfts av många de senaste dagarna. Svaret, i alla fall i min värld, är dock nej. Det borde vi inte göra.

Bojkottade vi inte OS i Kina, ett land där man avrättar folk på löpande band, bör vi inte bojkotta OS i Ryssland. Däremot så borde det protesteras på alla andra möjliga sätt. Gör OS-truppens kläder regnbågsfärgade. Uppmana längdskidåkningens stafettlag att hångla i målområdet. Ställ upp med ett nakenlag i fyrmanna-bob. Vad som helst som kan utmana stereotyperna.

Något säger mig att ryssarna knappast lär gripa hela den svenska OS-truppen. Även om det förstås också vore, på sitt sätt, fantastiskt.

Det om något skulle lyfta frågan ute i världen.

Att däremot bara bojkotta spelen vore en ganska trist lösning. Förutsatt att det inte anordnas någon form av internationell bojkott förstås, då är läget helt annorlunda. Men att tro att en enskild svensk bojkott skulle göra någon större skillnad i längden känns ganska orealistiskt.

Däremot vore det ju lämpligt om de egentliga maktfaktorerna i idrottsvärlden i stort, och inom OS i synnerhet, såg till att inte placera viktiga tävlingar och turneringar i länder där det är uppenbart att mänskliga rättigheter faktiskt kränks.

Men det lär ju inte hända. Idrottsvärlden, med Internationella olympiska kommittén i spetsen, är ju sällsynt dåliga på att tänka på just sånt. Vilket är ett enormt problem.

Man kan heller inte ställa sådana krav på enskilda idrottsutövare, att de ensamma ska stå upp för de förtryckta. Även om det är synnerligen trevligt när det faktiskt händer.

Däremot vore det trevligt att se den svenska truppen gemensamt visa att man tycker att homofobi är åt helvete.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.